Macaron Cu Ciocolata Si Aroma De Portocala
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Un desert renumit, pt care se poate face o adevarata obsesie. :))
E delicat, savuros, poate capata mii de culori si arome, intr-un cuvant este de-o versatilitate perpetua, limitata doar de imaginatia noastra.
Pare atat de usor de facut si de fapt, nu este, iar daca nu iese din prima, incerci si-a 2-a oara, si-a 3-a si-a .... mai bine nu va spun de cate ori am incercat :))) LOL
Pt o destul de lunga perioada, mi-au fost ''calcaiul lui Ahile'' patiseresc :) si astazi au iesit perfecte. Pur si simplu! :)
Sunt cativa pasi obligatorii si de-acolo incolo, calitatea ingredientelor isi pune amprenta, altfel n-as putea sa va spun de ce se incapataneaza sa nu reuseasca uneori (de multe ori in cazul meu)
Taine:
- albusurile trebuie sa aiba macar 2 zile vechime (musai!)
- in ziua in care le pregatiti musai sa stea la temperatura camerei cateva ore bune (8-10)
- compozitia finala trebuie sa fie lucioasa si as spune fina, insa granulele din pudra de migdale se pot vag observa deci nu trebuie sa ne speriem de ele
- compozitia curge, dar greu iar cand le veti turna pe hartia de pergament nu trebuie sa se intinda in tava si nici mot nu trebuie sa pastreze (la mine s-a format un mot vag, atunci cand le turnam din punga, insa a disparut in ''nasturelul'' din aluat destul de repede, semn ca am obtinut consistenta care trebuie)
Pe net veti gasi o multime de variante si secrete si retete 'infailibile' (asta pana le incercati si rupeti lantul succesului lor nesfarsit LOL ... like I did)
Exista 2 variante de preparare:
1. cu meringue italian
2. metoda de mai jos, pe care, de azi inainte, o prefer de departe
Ingrediente:
- 2 albusuri vechi de minimum 2 zile
- 85 grame de pudra de migdale
- 150g zahar pudra (cel din comert, deoarece contine si amidon)
- 1 lingura de zahar tos
- colorant alimentar rosu si galben, sau orange
- 1 lingura rasa esenta de portocale
- un praf de cream of tartar (un stabilizator pt albusuri) * facultativ
- in robotul de bucatarie, pulsati laolata zaharul pudra si pudra de migdale sa le amestecati perfect
- intr-un bol curat, se cerne amestecul, ne dorim un praf fin (nu ne speriem de eventualele granule vizibile din praful de migdale)
- albusurile se bat spuma cu lingura de zahar si cream of tartar (daca puneti)
- urmeaza esenta de portocale si colorantul alimentar (tineti cont de faptul ca la copt, culoarea amestecului se mai deschide)
- la amestecarea compozitiei uscate cu albusurile frumos colorate am folosit o metoda mai altfel
- am luat cate-o lingura generoasa din albusuri si le-am incorporat in amestecul cu pudra de migdale fara delicatetea obisnuita, vrem sa umezim totul pana adaugam toata compozitia de albusuri
- adaugam pe rand cate-o lingura din amestecul cu albusuri pana obtinem o masa in care restul de albus spumos si colorat poate fi adaugat delicat
- se amesteca delicat, dar hotarat pana amestecul devine lucios (vedeti imaginea)
- amestecul se pune intr-o punga de plastic din care ati taiat un colt ingust si se toarna in tava lasand o mica distanta intre 'cochilii'
Acum 'legenda' spune ca trebuie lasate minim o ora intr-un loc uscat, pana se formeaza un soi de ''piele'' pe fiercare macaron. Taina ar fi ca 'pielea' acesta nu va lasa compozitia de dedesubt sa iasa la suprafata si astfel se va forma renumitul piciorus al macaronului.
Eu le-am lasat in jur de 45 de minute desi 'pielea' macaronului era deja evident formata, dupa numai 10 minute.
Poate imaginea e mai clara decat textul
piciorusul aparut la copt
Se coc la cuptorul incalzit in prealabil la 285F (141C) pt aproximativ 25 minute.
Dupa 5-7 minute piciorusul a aparut, daca macaronul e reusit.
Pt a le desprinde usor de pe hartia de pergament se pun cateva linguri de apa sub hartie, intre ea si tava adica, se lasa putin la ''aburit'' apoi se iau macaronii si se pun pe un gratar la racit.
Se umplu cu un ganache simplu cu ciocolata:
90g ciocolata topita in bain marie impreuna cu 125ml frisca. Se lasa la racit.
ori
un pumn de 'lacrimi' de ciocolata topita la microunde impreuna cu 2 linguri de lapte, apoi amestecata cu 2 linguri de crema gen philadelphia (cea organica este absolut minunata) si aromata cu esenta de rom de ex.
Macaronii sunt mai buni a 2-a zi.... daca supravietuiesc pana atunci :)