Mac N Cheese
Sursa Mac n Cheese
articol scris de Le Blog Piquant blog leblogpiquant.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am ajuns de mult la o concluzie... un fel de adevar existential if you will: in life, everything is better with cheese on top! Profund, nu? Dar tulburator de adevarat :))
Asta e motivul pentru care, in orice moment mi-ai dechide frigiderul, vei gasi cel putin 5 feluri de branza lafaindu-se pe rafturi, motivul pentru care ne intorcem din concedii (ai ales cele din Italia sau Franta) cu valiza plina-ochi cu branza si motivul pentru care, mai devreme sau mai tarziu, trebuia sa pregatesc niste Mac'n'Cheese. Imi pare rau doar ca n-am facut-o mai devreme! The cheesy goodness m-a cucerit complet!
Am analizat cu multe atentie o gramada de retete inainte sa purced la drum si am concluzionat ca Mac'n'Cheese trebuie sa indeplineasca 3 conditii esentiale ca sa fie as close to perfect as possible:
1. Trebuie sa contina o tona de branza, si nu de un singur fel, ci un amestec cat mai variat. Eu am pus o mana de parmezan, niste resturi de Brie si inca niste resturi de Gorgonzola, cascaval de capra (pe post de Cheddar) si inca niste cascaval afumat pentru some smoky flavour.
(note to self: momentul s-o pui de niste Mac'nCheese e cand ai cat mai multe feluri de branza pe punctul de a expira in frigier ;)
2. Sunt cu atat mai bune cu cat sunt mai cremoase si... branzoase, asa ca trebuie sa ai grija sa nu ingrosi sosul prea tare!
3. Cel mai important, trebuie neaparat sa contina pudra magica de-i zice "bacon dust" (zau acum, nu suna cu adevarat magic?)
Cum obtii porcosenia magica? Simplu: iei 4-5 felii de bacon, le rumenesti intr-o tigaie la foc mic si apoi le pulverizezi in robotul de bucatarie, impreuna cu miezul de la 3 felii de paine + sare, piper, niscaiva cimbru si (evident ;) niste fulgi de ardei iute.
Ce o sa rezulte va fi cel mai magnific pesmet pe care l-ai vazut/gustat vreodata! So, pentru mac'n'cheese perfecte nu trebuie decat sa-l umezesti cu 2-3 linguri de unt topit si sa-l presari peste tava de macaroane branzoase si te-ai aranjat! Perfection? You'll have it!
- fierbi un pachet de paste al dente (pastele scurte gen fussili sau penne merg mai bine in afacerea asta)
- in timpul asta, pregatesti sosul: intr-o cratita incapatoare, topesti 4 linguri de unt si rumenesti in ele o ceapa alba, data pe razatoarea mica si scursa bine + sare & piper proaspat macinat.
- dupa 2-3 minute, cand ceapa a devenit aurie, adaugi 3 linguri de faina, amesteci bine 1 minut si apoi incepi sa adaugi lapte, putin cate, putin pana rezulta un sos subtire, cam ca aluatul de clatite (eu am pus vreo 400ml lapte)
- asta e momentul cand adaugi in sos toate soiurile de branza (eu am pus o mana mare de parmezan, cate 100g de Brie si Gorgonzola, 300g cascaval de capra si 200g cascaval afumat). Poti sa pui ce branza iti pofetste tie inima, dar ar trebui sa fie una care se topeste bine si sa fie in total vreo 800g ;)
- mai lasa sosul sa dea cateva clocolte, cat sa se imprieteneasca "branzele" una cu alta, si apoi stinge focul.
- toarna peste sos pastele scurse, amesteca bine, mai pune niste sare & piper daca e nevoie si transfera toata afacerea intr-o tava unsa cu unt.
- presara pastele cu pesmetul miraculos si cu niste extra-parmezan ras si da-le la cuptor, la foc mediu (180gradeC) timp de 25-30 minute, pana se rumenesc frumos deasupra.
Voila:
Nu-i mare scofala dar sunt tare bune! Cremoase si zemoase si delicioase... mmmmmmmmm! Confirma perfect principiul cu care am pornit la drum, desi - pentru a fi mai aproape de adevar - as spune asa:
Asta e motivul pentru care, in orice moment mi-ai dechide frigiderul, vei gasi cel putin 5 feluri de branza lafaindu-se pe rafturi, motivul pentru care ne intorcem din concedii (ai ales cele din Italia sau Franta) cu valiza plina-ochi cu branza si motivul pentru care, mai devreme sau mai tarziu, trebuia sa pregatesc niste Mac'n'Cheese. Imi pare rau doar ca n-am facut-o mai devreme! The cheesy goodness m-a cucerit complet!
Am analizat cu multe atentie o gramada de retete inainte sa purced la drum si am concluzionat ca Mac'n'Cheese trebuie sa indeplineasca 3 conditii esentiale ca sa fie as close to perfect as possible:
1. Trebuie sa contina o tona de branza, si nu de un singur fel, ci un amestec cat mai variat. Eu am pus o mana de parmezan, niste resturi de Brie si inca niste resturi de Gorgonzola, cascaval de capra (pe post de Cheddar) si inca niste cascaval afumat pentru some smoky flavour.
(note to self: momentul s-o pui de niste Mac'nCheese e cand ai cat mai multe feluri de branza pe punctul de a expira in frigier ;)
2. Sunt cu atat mai bune cu cat sunt mai cremoase si... branzoase, asa ca trebuie sa ai grija sa nu ingrosi sosul prea tare!
3. Cel mai important, trebuie neaparat sa contina pudra magica de-i zice "bacon dust" (zau acum, nu suna cu adevarat magic?)
Cum obtii porcosenia magica? Simplu: iei 4-5 felii de bacon, le rumenesti intr-o tigaie la foc mic si apoi le pulverizezi in robotul de bucatarie, impreuna cu miezul de la 3 felii de paine + sare, piper, niscaiva cimbru si (evident ;) niste fulgi de ardei iute.
Ce o sa rezulte va fi cel mai magnific pesmet pe care l-ai vazut/gustat vreodata! So, pentru mac'n'cheese perfecte nu trebuie decat sa-l umezesti cu 2-3 linguri de unt topit si sa-l presari peste tava de macaroane branzoase si te-ai aranjat! Perfection? You'll have it!
Sa trecem la fapte:
- fierbi un pachet de paste al dente (pastele scurte gen fussili sau penne merg mai bine in afacerea asta)
- in timpul asta, pregatesti sosul: intr-o cratita incapatoare, topesti 4 linguri de unt si rumenesti in ele o ceapa alba, data pe razatoarea mica si scursa bine + sare & piper proaspat macinat.
- dupa 2-3 minute, cand ceapa a devenit aurie, adaugi 3 linguri de faina, amesteci bine 1 minut si apoi incepi sa adaugi lapte, putin cate, putin pana rezulta un sos subtire, cam ca aluatul de clatite (eu am pus vreo 400ml lapte)
- asta e momentul cand adaugi in sos toate soiurile de branza (eu am pus o mana mare de parmezan, cate 100g de Brie si Gorgonzola, 300g cascaval de capra si 200g cascaval afumat). Poti sa pui ce branza iti pofetste tie inima, dar ar trebui sa fie una care se topeste bine si sa fie in total vreo 800g ;)
- mai lasa sosul sa dea cateva clocolte, cat sa se imprieteneasca "branzele" una cu alta, si apoi stinge focul.
- toarna peste sos pastele scurse, amesteca bine, mai pune niste sare & piper daca e nevoie si transfera toata afacerea intr-o tava unsa cu unt.
- presara pastele cu pesmetul miraculos si cu niste extra-parmezan ras si da-le la cuptor, la foc mediu (180gradeC) timp de 25-30 minute, pana se rumenesc frumos deasupra.
Voila:
Nu-i mare scofala dar sunt tare bune! Cremoase si zemoase si delicioase... mmmmmmmmm! Confirma perfect principiul cu care am pornit la drum, desi - pentru a fi mai aproape de adevar - as spune asa: