contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Lunea Gatestes Romaneste - Invitat Raluca Grivescu

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

   Astazi e luni si avem un invitat foarte special: Raluca Grivescu. Spun foarte special pentru ca este o faptura foarte delicata, ingenua si mai ales extraordinar de sensibila, care-si ascunde toate aceste delicateturi sufletesti sub masca unui umor irezistibil si a  unei veselii fara seaman. Aceasta e Raluca Grivescu, o stiti cu totii de pe FB, chiar daca ea nu e posesoare de blog. Am cunoscut-o prin Anto (friends forever, my love) si sunt mandra ca ea, Raluca, mi-a dat voie sa ii fiu prietena si ca are energia de a ma asculta, de a ma accepta cu bune si rele, de a ma inveseli in fiecare zi. Multumesc Raluca pentru ca ai acceptat sa fii alaturi de mine in micul meu proiect si mai ales iti multumesc pentru ca ma astepti in fiece dimineata la cafea. Love you!
 Raluca ne-a adus o minunata reteta, dar mai bine sa las fata sa spuna si ea cateva cuvinte, iar pe voi sa va delectati cu placintica ei.

    "Hhmmm. Cum miercurea nu poate lipsi din post, nici eu nu puteam lipsi de la … Lunea gateste romaneste J, proiect gazduit de scumpa Alice. Da, da, stiu, n-am blog, dar mi-ai promis ca ma primesti si pe mine. Si asta doar ca sa nu ma dezic de la titulatura primita, adicatelea intrusa :P. M-am tot gandit, m-am razgandit, si iar m-am gandit, si nu m-am mai razgandit, si yupiiii am hotarat reteta ce urmeaza a fi facuta celebra: placinte umplute cu niscaiva carne donata, asa mai volens nolens, de Tilica. Cum nu stiti cine-i Tilica? Un porcusor celebru. Anto stieeee. Reteta o am de la mamuca mea, iar mamuca de la cineva care a stat ceva vreme la Iasi. Asa ca placintele au asa un aer moldo. Persoana respectiva le zicea chiroaste cu carne. Hi hi. Apoi, chiroaste, placinte, coltunasi, cum necum, eu zic sa purcedem la treaba, caaaaa vorba lunga, saracia omului. In cazul de fata saracia … stomacului J.
       Pentru aluat:
-          2 cani lapte caldut
-          2 oua
-          25gr  drojdie
-          1 lingurita zahar
-          un praf de sare
-          1-2 linguri ulei
-          Faina aproximativ 800 gr – cat sa iasa un aluat bun de intins, ca la cozonac J
Pentru umplutura:
-          ½ kg carne de porc
-          3 cepe
-          4-5 oua
-          2-3 linguri bullion
-          piper , sare
Pentru uns:
-          1-2 oua
-          seminte de susan, mac, etc

    Intr-un vas se pune faina cernuta in prealabil, se face in mijlocul ei o adancitura si se pun ouale si drojdia dizolvata in laptele caldut impreuna cu zaharul. Se adauga un praf de sare si uleiul si se framanta bine, dupa care se lasa la crescut aproximativ 1 ora. Intre timp se prepara umplutura. Se caleste ceapa in putin ulei, apoi se adauga carnea tocata. Se caleste pana prinde un pic de culoare, se adauga bulionul, sarea, piperul si se mai lasa putin pe foc. Dupa ce s-a luat de pe foc se adauga si ouale batute bine in prealabil.
    Din coca se intinde o foaie de 3-4 mm grosime si cu un castronel de aprox. 10-11 cm se formeaza cercuri. Se pune pe jumatate din cerc cam o lingura umplutura preparata anterior si se plianza cercul, formandu-se astfel placinta. Marginile se lipesc cu ajutorul unei furculite umezite in apa. Dupa ce se aseaza in tava se ung cu ou si se presara deasupra semintele de susan sau mac. Se coc pana devin aurii.
   Se servesc cu iaurt, sana sau lapte batut, acru, prins, cum vreti sa-I ziceti J. Eu zic ca-s tare bune, deci merita incercate!
   Pofta buna! "


Multumesc Raluca... pentru Tot!