Lipie De Casa
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
In febra pregatirilor pentru sarbatoarea Pastelui toata lumea se gandeste la miel, ciorbe, fripturi, pasca si cozonac, oua rosii. Si eu fac acelasi lucru: ma gandesc cum sa imi organizez munca pentru casa si proiectele la care lucrez si nu le pot neglija. Si in toata nebunia si freamatul asta urbano-casnic mi-a venit cheful de facut Lipie de casa. De fapt aveam niste leurda, (ah, dar cat de mult imi place leurda) niste alte cateva ingrediente, ceva iaurt si sumac! Ah, sumacul asta e ceva de mor. De cand mi-a zis Beta de el, imi vine sa il pun in orice fel de mancare. Dar trecand peste asta (reteta de lipie umpluta cu leurda si naut o dau curand), azi va povestesc despre cat de usor si simplu si rapid este sa iti faci singur, acasa, la tine in bucatarie, cateva foi de lipie proaspete. Singurul dezavantaj este ca imediat ce ai copt lipia trebuie sa o si consumi, adica sa o umpli cu ceva. Daca o lasi se va usca (nu zic ca nu e buna si uscata, insa nu o vei mai putea rula si va deveni super-crocanta). Imediat ce ai copt cate o lipie de casa e indicat si recomandat si chiar imperativ necesar, sa o acoperi cu un prosopel usor umed. In felul asta ea se va pastra poaspata si perfecta de rulat imediat. Dar, haideti sa va povestesc despre cum sa iti faci singur cate o lipie de casa, in miez de noapte.
Ingrediente pentru reteta de Lipie de casa
din ingredientele date ies cam 4 bucati de lipie de casa
- o mana de faina
- un strop de sare
- 1/4 lingurita rozmarin uscat
- apa calduta
Mod de preparare pentru reteta de Lipie de casa
E foarte simplu si nu e cine stie ce filozofie. Astfel ca intr-un bol pui faina, sarea, rozmarinul si amesteci incetisor, adaugand apa calduta pana ce aluatul capata consistenta si devine elastic, dar nelipicios. Nu insista cu prea multa faina (daca mai simti ca e nevoie) pentru a nu deveni un aluat ferm ca la paste, de consistenta mai tare. Un aluat usor elastic pe care il lasi la odihnit 15 minute (sa lucreze glutenul din faina) musai acoperit cu un prosop pentru a nu se usca.
Iei cate o bucatica de aluat si o intinzi cu sucitorul, in foaie rotunda, de marimea tigaii in care o coci. Pui bucata de aluat, aceasta formata lipie de casa, si o coci intr-o tigaie de teflon, fara ulei! pe o parte si pe cealalata cateva secunde.
Randuiesti frumusel cele 4 bucati de lipie de casa, una peste alta, invelite cu un prosopel usor umezit (pentru a preintampina uscarea lor)
Apoi umpli fiecare lipie de casa cu ce iti doreste inimioara, cu carnita sau doar cu vegetale, cu legume, cu orice ai prin frigider. O bunatate! Si asa-i ca nici nu e greu? Si scapi de o cheltuiala!
Pofta buna si spor la copt lipie de casa!
Acest articol Lipie de casa apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.