Linzer - Torte
Sursa Linzer - torte
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Continuand seria specialitatilor austro-ungare, va propun azi o reteta de o mare simplitate, dar intotdeauna placuta tuturor degustatorilor: linzer - torte. Numita astfel dupa orasul Linz, din Austria, reteta acestei prajituri este cea mai veche dintre cele consemnate vreodata in lume, fiind descoperita in Codex 35/31 al arhivei Abatiei Admont, din 1653. Se pare ca un anumit Johann Konrad Vogel (1796 - 1883) a fost cel care a inceput sa produca pe scara larga aceasta prajitura si a facut-o faimoasa in lume.
Nu stiu daca reteta mea e identica cu cea din 1653, dar va asigur ca e delicioasa.
Ingrediente:
250 de grame de faina
100 de grame de unt rece
50 de grame de migdale macinate
1 ou mare
150 de grame de zahar
coaja de lamaie
1 plic de zahar vanilat
1/2 de lingurita de praf de copt
1 borcan de 300 de grame cu marmelada acrisoara (eu am folosit gem de caise din productia proprie, merge bine de zmeura, de capsuni, de macese etc.).
zahar praf
Preparare:
Toate ingredientele pentru aluat se pun intr-un bol (1) si se marunteste untul rece cu o furculita pana cand amestecul are un aspect nisipos (2). Se adauga oul (3) si se framanta rapid, adaugand atata apa rece cat sa se adune toate ingredientele intr-o bila (4). Nu se framanta mai mult, pentru ca aluatul si-ar pierde fragezimea si consistenta nisipoasa. Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru o ora.
Dupa trecerea timpului de odihna se imparte aluatul in doua bucati, una 2/3, alta 1/3. Cea mai mare se intinde in foaie:
Se rasuceste pe sucitor si astfel se transfera in forma in care se va coace:
Marginile se uniformizeaza, decupandu-le la aceeasi inaltime, apoi se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc:
Se toarna marmelada peste aluat:
Din treimea de aluat ramasa se taie suvite de 1 cm. latime care se aseaza deasupra gemului, cu aspect de grilaj.
Se coace 30 de minute la 175 de grade, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar praf:
Este minunata alaturi de o ceasca de ceai, lapte sau cafea:
Nu stiu daca reteta mea e identica cu cea din 1653, dar va asigur ca e delicioasa.
Ingrediente:
250 de grame de faina
100 de grame de unt rece
50 de grame de migdale macinate
1 ou mare
150 de grame de zahar
coaja de lamaie
1 plic de zahar vanilat
1/2 de lingurita de praf de copt
1 borcan de 300 de grame cu marmelada acrisoara (eu am folosit gem de caise din productia proprie, merge bine de zmeura, de capsuni, de macese etc.).
zahar praf
Preparare:
Toate ingredientele pentru aluat se pun intr-un bol (1) si se marunteste untul rece cu o furculita pana cand amestecul are un aspect nisipos (2). Se adauga oul (3) si se framanta rapid, adaugand atata apa rece cat sa se adune toate ingredientele intr-o bila (4). Nu se framanta mai mult, pentru ca aluatul si-ar pierde fragezimea si consistenta nisipoasa. Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru o ora.
Dupa trecerea timpului de odihna se imparte aluatul in doua bucati, una 2/3, alta 1/3. Cea mai mare se intinde in foaie:
Se rasuceste pe sucitor si astfel se transfera in forma in care se va coace:
Marginile se uniformizeaza, decupandu-le la aceeasi inaltime, apoi se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc:
Se toarna marmelada peste aluat:
Din treimea de aluat ramasa se taie suvite de 1 cm. latime care se aseaza deasupra gemului, cu aspect de grilaj.
Se coace 30 de minute la 175 de grade, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar praf:
Este minunata alaturi de o ceasca de ceai, lapte sau cafea:
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu