contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Linzer Tort

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Cu acesta reteta voi participa la PROVOCAREA LUNII AUGUST "DULCE ROMANIE 2011", care se desfasoara pe blogul lui gaby_d - PAPA BUN.
Linzer Tort este foarte cunoscut in Austria, Ungaria, Germania. Este un produs sfaramicios din migdale, cu o umplutura de jeleu rosu de coacaze, zmeura sau gem de caise, prune. Acesta este acoperit de un grilaj de benzi de aluat.
Exista numeroase legende despre aceasta reteta. Una ar fi ca a fost inventata de un cofetar numit Linzer din Viena. Alta legenda o atribuie unui brutar numit Johann Konrad Vogel (1796-1883) din orasul Linz, Austria. Si o alta legenda si probabil ca nu ultima, pretinde ca acest Tort Linzer a devenit popular intr-o cafenea renumita din Budapesta.


In Statele Unite ale Americi e cunoscut mai mult sub forma de cookie, reteta fiind dusa de austriacul Franz Hölzlhuber prin anii 1850 la Milwaukee, de unde s-a raspandit.

Crusta:
* 250 g faina
* 200 g de migdale macinate
* 200 g unt rece, taiate în bucati mici
* 150 g de zahar
* scortisoara pudra (dupa gust)
* coaja de lamâie, fin rasa
* 1 ou * sare

 

 

Umplutura:
* 800 g prune fara samburi
* 300 g de zahar
* 2 lg suc de portocale
* 2-3 lg suc de lamaie
* 1 varf de cutit de scortisoara
* 80 ml vin rosu dulce (optional)

 


Mod de preparare:
Intr-un castron se amesteca impreuna faina, alunele macinate, zaharul, sarea, zahar vanilat si scortisoara. Se adauga oul, untul taiat cubulete care se framanta cu mixerul si apoi cu mana. Se infasoara intr-o folie de plastic si se da la frigider.


Desi reteta originala e cu gem, mie imi place sa simt fructul, asa ca am facut dulceata. Am facut-o cu o zi inainte ca sa se raceasca si sa se lege bine. Am avut 1 kg de prune, care dupa ce le-am scos samburi, plus ce am mai mancat eu, cred ca mi-a ramas cca 800 gr. Se pune zaharul peste prune si se lasa cateva ore sa-si lase zeama. Apoi se pune pe foc, avand griza sa luam spuma de la dulceata.


Dupa ce nu mmai are spuma se adauga cca 80 ml de vin rosu dulce. Eu am avut un vin tamaios care i-a dat un parfum minunat. Vinul este optional. Mai se lasa putin, iar cand s-a legat suficient, se adauga si sucul de portocala si lamaie si se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca.
Pe o planseta scoatem aluatul de la rece, punem deoparte 1/3, iar restul il intindem si-l aranjam apoi in forma de tarta cu margine inalta de 2 cm.


Peste acesta se repartizeaza uniform dulceata de prune. Restul de aluat se intinde la fel pe planseta cu faina si cu ajutorul unei rotite, se taie fasii de cca. 1 cm latime, care se aseaza deasupra prunelor, in forma de gratar. Se bate un galbenusul cu putin lapte si se unge gratarul.


Se coace la cuptor cca. 45 min. Se scoate, se desprinde de pe marginile formei si se lasa sa se raceascape un gratar de bucatarie.


Desi este un desert asemanator cu o tarta, este foarte diferit. Amestecul de ingrediente si arome il face special. Pofta buna!



Articol recomandat de culoriledinfarfurie.blogspot.com