Lemon Curd Cake And Just Love Cookin S 1 St Blogiversary
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Blogul meu a implinit astazi 1 anisor, 200 de retete, 850 de fani pe Facebook si 206.000 vizitatori. Inca nu-mi vine sa cred ca a trecut un an de cand am postat prima reteta, incalcita in template-uri si coduri HTML care ma depaseau total pe-atunci. Just love cookin' a fost un nume spontan, numele albumului meu de poze cu mancare (ingrozitor de stangaci) de pe Facebook. Am luat virusul de la Laura Adamache, daca nu ar fi fost ea sa ma inspire, nu cred ca astazi blogul meu ar fi existat. Mi-a placut mereu sa gatesc si sa fotografiez, insa nu ma gandisem niciodata sa combin pasiunile astea. Mi-ar placea ca intr-o zi sa pot face asta la nivel profesional. Mai e cale lunga pana acolo, fiindca fotografia nu e deloc o chestie usoara. Mie mi-au luat multe luni pana am descoperit toate butoanele aparatului, si alte (multe) luni pana am inteles ce-i aia diafragma, ce obiective sa aleg, cu ce se mananca lumina si de ce am neaparata nevoie de un trepied bun. Si cate mai am de invatat… Si cate retete de experimentat… *_* In anul care a trecut am cunoscut foarte multe persoane minunate, la care imi zboara gandul des, chiar daca nu am avut ocazia sa le intalnesc personal. Insa asta nu ma impiedica sa le numesc prieteni, fiindca asa simt. Multumesc tuturor celor ca imi pasesc pragul virtual pentru feedback-ul pozitiv pe care l-am primit inca de la inceput, pentru fiecare reteta incercata si fiecare comentariu primit. Asta m-a ajutat sa continui si sa ingrijesc acest blog cu atata dragoste. Caci pana la urma e o reflexie a gandurilor si starilor mele de spirit, si tocmai de aceea e in continua schimbare, in cautarea perfectiunii si a unui mod de a oglindi mai bine ceea ce sunt. Si inainte de a ma scufunda iar in melancolisme, va prezint tortuletul aniversar !
Ingrediente pentru lemon curd:
8 galbenusuri
340 g zahar
55 g unt
coaja si zeama a 3 lamai
Ingrediente pentru blat:
225 g unt
250 g zahar
4 oua
330 g faina
4 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare
250 ml lapte
1 lingurita esenta vanilie
coaja a 2 lamai
Ingrediente pentru bezea:
3 albusuri
170 g zahar
un praf de sare
Mod de preparare lemon curd:
Amestecam intr-un vas metalic galbenusurile, zaharul, zeama si coaja de lamaie. Punem si untul, si continuam sa mestecam pe bain marie timp de cca 15 minute. (da…) Vasul nu trebuie sa atinga apa care fierbe, si trebuie sa amestecam incontinuu. Cand e gelatinoasa, o luam de pe foc si o lasam la racit la temperatura camerei, acoperind-o cu folie alimentara, dupa care o punem in frigider pana se intareste destul cat sa poata fi pusa intre straturile de blat.
Mod de preparare blat:
Batem untul, adaugam apoi zaharul, cate putin, si mixam pana e pufos, cca 6-8 minute. Adaugam ouale, neaparat pe rand, asteptand ca primul sa fie incorporat inainte de a-l adauga pe urmatorul. Cernem faina cu sarea si praful de copt, dupa care adaugam alternand faina & co cu laptele, astfel incat ultima sa fie faina. Punem coaja de lamaie si extractul de vanilie, si mixam inca putin. Punem compozitia in 2 tavi cu diametrul egal, de cca 15 cm. Dam tavile la cuptorul incins la 180°C, timp de cca 45 min.Batem formele de cateva ori de masa, inainte de a le trimite la caldut. Scoatem blaturile si le intoarcem pe un grilaj, unde le lasam pana la racirea completa. Taiem fiecare blat in 2, deci vom avea 4 straturi. Umplem cu lemon curd, fara a unge si partea exterioara a tortului, lasand sarcina aceasta bezelei.
Mod de preparare bezea:
Intai de toate degresam cu un servetel imbibat in suc de lamaie sau otet toate ustensilele pe care le vom folosi pentru bezea, adica vasul, telul si paleta mixerului.Amestecam cu un tel albusurile cu zaharul si praful de sare. Trebuie sa folosim un vas metalic, fiindca il vom pune la bain marie. Intr-o oala putin mai larga decat vasul ales punem 2 degete de apa, iar cand fierbe punem deasupra vasul cu albusurile, zaharul, sarea si vanilia, amestecate putin cu telul, avand grija ca vasul sa nu atinga apa. Amestecam incontinuu pe bain marie pana se topeste zaharul iar albusurile sunt fierbinti (2-3 minute). Cand luand intre degete putin nu mai simtiti zaharul, e gata. Luam de pe bain marie si incepem sa mixam cca 15 minute. Cand bezeaua este ferma si s-a racit, e gata.
Asamblarea tortului:
Dupa ce am pus lemon curd-ul intre straturi, luam cate putina bezea pe un cutit sau spatula, si incepem sa o lipim de tort, de jos in sus.
Lasam toate moturile pe care le face. Mie mi se par tare dragute. *__* Daca vreti, puteti carameliza bezeaua pe alocuri, cu un caramelizator.
Nu e un tort super pufos si usor, e unul cu un gust foarte hotarat, care stie ce vrea. *_* Te saturi cu o felie subtire, chiar daca ai manca 10, si e bun tare de tot…
Va multumesc tuturor inca o data pentru ca mi-ati fost alaturi si sper sa fiti si de acum incolo.
S-aveti pofta!