Legume Tempura
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Perioada asta a anului abunda in legume de tot felul, cand gatim diverse mancaruri, ni se intampla sa ramanem cu jumatate de leguma, un sfert….Stiu o reteta minunata cu care puteti sa puneti in valoare orice ramasita si sa va bucurati de o gustare minunata. Eu fac aceasta reteta mai ales pentru nazdravanii mei caci aceste legume au o textura apropiata de chipsuri insa in interior are legume. Reteta este a lui Jamie Oliver, faimosul, si este ideala pentru anotimpul in care suntem, este gustoasa si extrem de rapid de facut. Miam, miam. Ne trebuie:
legume, de preferinta cat mai diverse: dovlecei, vinete, ardei, morcovi, ciuperci etc. Eu, ;la tura asta, am folosit dovlecei (o jumatate care-mi ramasese dupa niste dovlecei pane), o vanata si ciuperci – erau destul de micute asa ca doar le-am taiat in jumatate
200 gr. faina alba
100 gr. faina de porumb
apa foarte rece
sare
Pentru cantitatile de mai sus, ar trebui destul de multe legume (chiar foarte multe), eu folosesc doar jumatate de cantitate, faina de porumb e jumatate din cantitatea de faina de grau.
Intr-un bol, amestecam faina cu faina de porumb, facem o gaura in mijloc si incepem sa turnam apa, mestecand cu coada unei linguri pentru omogenizarea aluatului. Turnam apa cat sa capete consistenta unei smantani si nu va faceti probleme daca mai raman pe isi pe colo cocoloase de faina (dar nici sa nu exageram), saram dupa gust.
Feliem legumele, la inceput le faceam foarte subtiri, ca chipsurile dar am constatat ca trebuie nitel mai grosute, sa zicem jumatate de cm, ideea este ca legumele trebuie sa se faca in acelasi timp cu aluatul pus in cativa centimetri de ulei fierbinte.Asa ca nu trebuie sa fie taiate prea gros.
Luam o oala mai adanca, cel mai bun ar fi un ceaun mic sau un wok si turnam ulei – destul de mult, vreo cativa cm ca sa poata pluti legumele in ulei si sa se sfaraie pe toate partile in acelasi timp. Cand uleiul e incins, luam fiecare felie de leguma, o inmuiem in aluat , scuturam nitel excesul si le punem la prajit pana capata o crusta minunata, auriu deschis, nu inghesuim prea mult intr-o tura, le si intoarcem din cand in cand ca vedem daca s-au facut bine pe ambele parti. Cand sunt gata, le scoatem cu o spumiera si le punem pe o farfurie, pe o servetel care sa absoarba excesul de ulei.
Se mananca cat mai repede, nu de alta dar atunci au ele textura aceea placuta crocanta, dupa ce se racesc, se inmoaie nitel dar asta nu inseamna ca nu sunt inca foarte bune. Le putem servi cu niste branza telemea si salata de castraveti, langa niste orez acut simplu si…..cu ce altceva ne mai lasa imaginatia.