Legume La Cuptor
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Sunt retete al caror nume nu-l pot infrumuseta, insa am imaginile pe post de magnet/back-up in ''lupta'' (de tip ''pick me! pick me!'' ) cu cititorii :)
La sfarsit de saptamana pribegind cu fata mea prin magazine, am ajuns, cam silita :)) ce-i drept, la unul dedicat persoanelor cu inclinatii artistice de orice fel. Cand sa iesim zaresc intr-un colt niste caserole foarte fain compartimentate si-o cartulie de retete Lunch box revolution . Retetele sunt simple, rapide, pe scurt, ideale pt noi, toti cei carora ziua de 24 de ore li se pare prea scurta :)
Ideea de retinut ar fi ca trebuie sa insistam sa asociem de la 3 la 5 culori in farfurie, pornind de la ingrediente verzi (broccoli, verdeturi, castravete, sparanghel, fasole, dovlecel etc), rosii (ardei, sfecla rosie, rosii, suc de rosii, morcovul se poate inghesui aici etc), albe (unt, samantana, pastranac, usturoi, ciuperci, lapte de cocos etc), galbene (lamaie, cartof, porumb, mustar etc), negre (sos de soia, otet balsamic etc). Toate acestea pentru o alimentatie care devine automat mai sanatoasa.
Legumele (cartofi, ceapa/praz, sfecla rosie, morcovi, pastranac, ardei, vinete etc) se taie in bucati potrivite si se amesteca bine cu un amestec din ulei de masline+ miere+ usturoi zdrobit + otet balsamic+ cimbru/rozmarin.
Pt 2 persoane ne-ar trebui:
- 2 cepe mici + 2 sfecle mici + 2 pastarnaci mici+ 2 morcovi mici+ 200g cartofi noi ... toate curatate si taiate in sferturi
- sosul: 5 linguri de ulei de masline + 4 linguri miere + 4 linguri otet balsamic+ 6 catei de usturoi zdrobit+ cimbru/rozmarin tocat marunt se amesteca bine
Legumele generos poleite cu sos, se intind intr-un singur strat intr-un vas de ceramica si se dau la cuptor la 400F pana se rumenesc frumos. Eu le-am amestecat delicat la fiecare 15 minute si pt ca le-am taiat mai grosolan, mi-a luat in jur de 60 de minute sa le consider gata. Daca le taiati micute precis ajung 30 de minute. Am presarat sare dupa gust si daca doriti puteti presara si patrunjel verde tocat marunt.
Le-am servit langa o tocanita cu carne de vitel.
Am taiat carnea cuburi, am prajit-o putin, am acoperit-o cu bere si supa de pui, am pus o crenguta de cimbru, putin boia de ardei dulce si-am lasat-o sa fiarba sub taina capacului pana s-a inmuiat carnea. Am sarat si piperat. Gata!
Legumele preparate in felul acesta sunt minunate.