Lasagna
Sursa Lasagna
articol scris de poppy-planet.blogspo blog poppy-planet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Saptamana asta ce a trecut am facut o lasagna. Asa de bunaa a iesit... Nu ca mi-au fi disparut mie laudatorii, dar a iesit peste asteptarile mele :)
Si cred ca am descoperit si secretul: paste proaspete. Folositi paste proaspete in toate retetele de paste pe care le faceti, de altfel. Diferenta de gust este ca de la cer la pamant.
La noi se gasesc la magazin de cumparat, si sunt sigura ca si in Romania. Intr-adevar exista o diferenta de pret, dar va asigur ca merita. Este ca in zicala americanului: "once you go black you never go back"... dar inlocuiti black cu fresh :) Fresh pasta rocks! :)
Inainte de a purcede la realizarea reteti, am facut o mica cercetare pe diversele bloguri culinare pe care le urmaresc deoarece nu stiam reteta exacta. Rezultatul la care am ajuns este un mix, deoarece nu exista o reteta fixa. Exista lasagna cu ciuperci, cu pui, cu spanac, cu de toate si in toate felurile. Eu am incercat pe cat posibil sa nu ma indepartez de reteta "clasica", cu sos ragu si bechamel, cu parmezan si mozzarela.
Am folosit:
Sos ragu:
500gr carne tocata (vita si porc)
un morcov
o ceapa potrivita
un catel de usturoi
un morcov
pasta de tomate
bulion de rosii
1 pahar vin alb
100gr smantana
busuioc
oregano
o foaie dafin
o crenguta rozmarin
Sos bechamel:
500ml lapte
3 linguri faina
50gr unt
nucsoara, sare, piper
foi proaspete de lasagna
parmezan
mozzarela
Am taiat ceapa marunt si am calit-o in cateva linguri de ulei. Eh, eu am folosit ulei de masline, cu toate ca stiu ca are temperatura de ardere mai scazuta si este recomandat mai mult la salate si alte asemenea, insa am zis sa ma pastrez in zona italiana :)
Am adaugat usturoiul pisat si morcovul ras si le-am lasat pe foc la calit pana au prins putina culoare.
Am adaugat carnea tocata si am lasat pe foc pana s-a deschis la culoare.
Am adaugat vinul si am tinut pe aragaz pana a fost complet absorbit.
Se adauga bulionul (cu bucati de rosii de preferinta), pasta de tomate, foaia de dafin si crenguta de rozmarin si se acopera. Se tine pe foc in jur de 30 de minute, pana carnea
devine frageda.
Scoateti dafinul si rozmarinul si adaugati sare, piper, oregano si busuioc.
Am pus smantana si am mai lasat in jur de 10 minute pe foc.
Pentru sosul bechamel am topit untul, am adaugat faina amestecand incontinuu sa nu faca cocoloase, dupa care am adaugat laptele si am lasat pe foc sa fiarba in jur de 10 minute pana a disparut gustul de faina. Condimentati cu sare, piper si nucsoara.
Intr-o tava unsa cu unt am pus foile de lasagna (proaspete!), am adaugat un strat de sos ragu, un strat sos bechamel si am presarat parmezan ras.
Am repetat operatiunea de doua ori (trei straturi).
La final, peste ultimul strat de sos bechamel am sarit parmezanul si am adaugat din abundenta mozzarela rasa.
Am dat la cuptor, 180 grade Celsius pentru 35-40 de minute, sau pana cand prinde culoarea aurie specifica.
Asa arata o sectiune, imediat dupa ce am scos-o din cuptor. Nu mai trebuie sa spun ca stateam ca doi ratoi si suflam in lasagna ca era fierbinte si gustam din ea, si suflam din nou si iar mancam, acolo pe loc.
Iar asa arata o sectiune ca la restaurant, taiata cu grija :)
Concluzia este ca am fost foarte mandra de lasagna mea si cu siguranta am sa o trec pe lista de mancaruri preferate.