Lasagna Dukan
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Una din felurile mele preferate este lasagna, delicioasa dar calorica rau, tot cotrobaind in stanga si in dreapta am gasit o reteta tip lasagna - dukanita, cu oaresce indoiala am incercat-o si mi-a placut, asa ca o punem la retetar – musai cu placere. Ce as schimba fata de reteta din fotografii – as folosi sos de rosii in loc de pasta de rosii, nu de alta dar oricum e cam uscata din lipsa de grasime, asa ca trebuie mai mult sos pentru mai multa savoare. Ma gandeam sa refac pozele dar nu cred ca are rost, reteta e gustoasa si poate fi incercata si de cei care nu tin Dukan dar sunt fani lasagna (ca mine) si, doresc sa-si amageasca simturile cu o reteta ceva mai joasa caloric vorbind, lasand reteta clasica pentru zile de mare sarbatoare. Reteta de clatite folosite in reteta pe post de foi de lasagna poate fi folosita si independent, eu o prefer pe cea din tarate pentru ca aceasta foloseste cam mult lapte praf degresat care nu e ieftin deloc. Sursa majora de inspiratiune pentru aceasta bunaciune este site-ul Herei, un site aproape exclusiv dukanesc.
Pentru foile de lasagna, adica in fapt o alta reteta de clatite a la Dukan, ne trebuie:
6 linguri de lapte praf degresat
6 linguri apa
2 linguri amidon
2 oua
sare
Pentru umplutura, pregatim:
400g carne tocată de pui sau curcan – eu am preferat sa inlocuiesc jumatate din cantitate cu legume: ciuperci, ardei gras, ardei kapia, putintel morcov, toate maruntite la blender laolalta cu carnea.
2 cepe tocate marunt
4 catei de usturoi
1 lingura ierburi uscate amestecate dupa preferinte: cimbru, busuioc, oregano, la fiecare cum ii place. Cand am pun si proaspete dar trebuie sa fiu atenta la dozaj nu-mi place sa copleseasca intreaga mancare.
1 frunza de dafin
1 rosie
1 sticla de bulion rosii
1 lingurita de îndulcitor (optional – depinde de gust)
cascaval 18% grasime (pfffff – am pus cascaval indiferent de faza in care eram, nu m-a afectat prea mult)
alte condimente dupa gust: nucsoara, scortisoara, nitica boia – numai putin si numai cate unul
sare, piper
1 lingura ulei
Clatitele se fac foarte usor: amestecam intr-un bol ouale, laptele praf, amidonul, apoi cate putin turnam apa, mestecand ca sa evitam cocoloasele. La sfarsit am pus sare dupa gust. Am folosit o tigaie neaderenta, mai micuta ca dimensiune si n-am pus deloc ulei, am asteptat sa se inchege inainte sa le intorc, se fac cam sase bucati, cinci le-am folosit la reteta si una am papalit-o cu niste telemea. Buuuuuuuna!
Pana se fac clatitele, ne facem timp si pentru umplutura: intr-o cratita incingem o lingura de ulei, adaugam ceapa si usturoiul curatate si taiate foarte marunt, ierburile, dafinul, turnam imediat apa (o canuta), adaugam si carnea (cu legume in cazul meu), am lasat cinci minute pe foc, am mai mestecat intre timp, am taiat si rosia marunt, am adaugat apa, l-am lasat la fiert pe foc mic vreo zece minute, am condimentat, am potrivit la gust sare, piper, eventual indulcitor. Adaugam si sosul de rosii (de fapt, pasta de rosii) si am mai lasat la fiert pana a mai scazut din sos si s-a ingrosat nitel.
Mantocaria finala: Am copt lasagna dukan intr-un vas termorezistent rotund, asta este si unul din motivele pentru care am preferat varianta lasagna si nu cannelloni – la aceasta din urma, trebuia sa rulam clatite, e vorba de forma nu de fond. Pe fundul vasului, punem sos de rosii, eu am pus pasta de rosii – nu recomand din motive estetice mai ales; punem prima clatita, punem o treime din cantitatea de umplutura, nitel cascaval, a doua clatita, iar umplutura, iar cascaval, a treia clatita si tot asa pana terminam umplutura si clatitele. Peste ultima clatita am pus pasta de rosii (ma repet, mai bine folosim sos de rosii) si presaram cascaval – n-am avut am pus niste telemea. Bagam la cuptor, eu aprind focul doar dupa pentru ca nu vreau sa-mi stric vasul termorezistent, puteti preincazi daca folositi alt tip de vas. Nu mai dureaza mult pana e gata – vreo jumatate de ora, va orientati dupa aspectul cascavalului si al sosului.
Mmmmm, papa bun!