Lasagna Cu Vinete
Sursa Lasagna cu vinete
articol scris de thegreenfoot.blogspo blog thegreenfoot.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mi-e pofta de rosii. De rosiile pe care le mancam in copilarie - micute si durdulii, cu varful putin tuguiat, rosii, zemoase si dulci. Asa tin minte ca erau acele rosii: un deliciu, indiferent daca le savuram pe post de desert sau alaturi de branza de burduf si coaja de pita proaspata. Am descoperit intre timp rosiile cherry, rosiile galbene si rozalii, rosiile din Turcia sau Olanda, rosiile de sera, rosiile bio, rosiile dulci sau fara gust, apatoase sau atoase... Si mi-am schimbat preferintele: acum imi plac mai mult castravetii si ardeii capia.
Radu Popovici e pe urmele rosiei, ajuns undeva prin anii 1900. Abia astept sa aflu si restul istoriei. Cine stie, poate reusesc sa dau de urma rosiilor copilariei mele.
Radu Popovici e pe urmele rosiei, ajuns undeva prin anii 1900. Abia astept sa aflu si restul istoriei. Cine stie, poate reusesc sa dau de urma rosiilor copilariei mele.
Ingrediente pentru 3-4 portii:
- ~15 foi lasagna
- 2 vinete
- ~50g cascaval(Gouda)
- 2-3 linguri parmezan ras
- 300 ml sos de rosii
- 500 ml lapte
- 2 lingurite unt
- 1 lingura faina
- 4-5 catei de usturoi
- 1 lingurita nucsoara
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1 lingurita zahar
- 3-4 frunze de busuioc
- ulei
- sare, piper
Usturoiul se piseaza marunt si se amesteca cu 2-3 linguri ulei. Vinetele se taie rondele cu grosimea de 1 cm, se sareaza, se ung cu uleiul de usturoi si se dau la cuptorul preincalzit pana capata o culoare usor maronie. Grija sa nu se arda!
Intr-o cratita se topeste untul, se adauga faina si se amesteca pana la omogenizare. Se tine pe foc pana se prajeste un pic faina (fara sa se arda insa!). Se toarna laptele incet, amestecand mereu sa nu se faca cocoloase. Se adauga nucsoara si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se ia de pe foc cand compozitia s-a ingrosat.
Intr-un bol se amesteca sucul de rosii, zaharul, scortisoara si frunzele de busuioc maruntite.
Cascavalul se taie felii. Foile de lasagna se fierb in apa cu sare conform indicatiilor de pe ambalaj.
Se unge tava de lasagna cu sos de rosii, se pune un strat de foi, deasupra se toarna sosul de rosii, urmeaza feliile de vanata, feliile de cascaval si un strat de sos bechamel. Se repeta procesul pentru fiecare strat, cu foile, sosul de rosii, vinetele, bechamelul si cascavul pana se termină ingredientele. Peste ultimul rand de foi se pune doar sos bechamel peste care se presara parmezan.
Se da la cuptor pentru 25 minute la foc moderat. Se lasa la racit vreo 5 minute inainte de servire.
Pofta-n burta!