Lapte De Pasare
Sursa Lapte de Pasare
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Lapte de pasare – sau Bulgari de zapada
Ingrediente pentru laptelele de pasare
- 4 oua,
- 100 g zahar tos,
- 500 ml lapte,
- 2 cm baton de vanilie sau un zahar vanilat.
Mod de preparare a laptelui de pasare
Albusurile se bat spuma (se pot pune 1-2 albusuri în plus), se adauga zaharul tos (20 g zahar tos pentru fiecare albus) si se bat în continuare, pîna cînd se întaresc, ca o zapada. într-o cratita de 1 1/2 1, asezata pe foc (nu direct pe flacara, caci se afuma) se pune laptele împreuna cu batonul de vanilie sau cu zaharul vanilat; nu trebuie sa fiarba, ci numai sa se înfierbînte.
Se uda o lingura de supa în laptele fierbinte, se umple cu vîrf cu spuma si se pune, apoi, în lapte. Se pun cîte 2-3 bulgari. cînd laptele clocoteste, în cîteva secunde, bulgarii se ridica singur imediat; se întorc, cu lingura, pe partea cealalta si se lasa sa fiarba un minut. Se scot, apoi, cu lingura sau cu spumiera si se asaza, unul linga altul, pe platoul de servit (farfurie mai adînca). cu restul de albus se procedeaza la fel. Daca nu se pune zahar în albus, acesta va scadea la fiert si bulgarii se vor lati.
Intr-un cazanel smaltuit de cea 2 1, galbenusurile se freaca cu o lingura de zahar (sau dupa gust, dar nu prea mult), se dilueaza cu 50 ml lapte rece, apoi se toarna, în suvoî subtire, laptele fierbinte în care au fiert bulgarii, amestecînd tot timpul cu lingura sau cu un tel inoxidabil. Dupa aceea, lighenasul se pune pe un vas cu apa clocotita (v. „creme cu sau fara gelatina, înghetate“) si se bate compozitia, 10 minute, insistînd pe fundul lighenasului (ca sa nu se coaguleze galbenusurile), pîna cînd se înfierbînta bine si se leaga, ca un sodou subtire (cînd se ridica, lingura, dosul acesteia va ramîne glasat). Nu trebuie sa dea în clocot, caci imediat se va brînzi si nu se va putea repara.
Galbenusurile leaga (îngroasa) lichidul în care se pun, numai daca se înfierbînta, dar fara sa ajunga pîna la punctul de fierbere. cînd se raceste, sodoul se mai îngroasa. Dupa ce s-a racit, se toarna în jurul bulgarilor. Bulgarii se pot orna cu bucatele de ciocolata, bomboane colorate sau cu boabe mici din dulceata.
Delicatese nu alta.