La Reine De Saba
Sursa La Reine de Saba
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De cand am vazut aceasta reteta ciocolatoasa, am ramas incantata si cu gandul la ea. Nu doar pentru ca avea ciocolata in compozitie, ci si pentru simplitate.Plus ca nu contine praf de copt si eu deja sunt fanul astfel de prajituri. Ma gandeam ca trebuie sa fie suprem de buna, demna de numele unei regine, nu-i asa? Nu m-am inselat!
Este a doua reteta dupa Julia Child pe care o prepar, prima a fost Sorbetul de caise. E drept ca am mai schimbat pe ici, pe colo, in reteta, dar in principiu postul acesta mi-a fost de mare ajutor, ii multumesc autoarei!
Pot sa zic ca acest tort l-am facut pentru o ocazie speciala: implinirea a 16 ani de casatorie! Da, pe 31 august a.c., am implinit 16 ani de la cununia religioasa care a avut loc la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, acolo unde, in rochie de mireasa, dupa binecuvantarea preotilor, mi-am lansat primul volum de versuri, Verb carnal, aparut la editura Helicon, Timisoara.
Trece timpul ca nebunu'...dar, sa trecem la treaba, vorba lu' unu'...tortu', tortu'!! ;-)
Ingrediente:
115g ciocolata amaruie,
115g unt,
160g zahar,
3 oua,
80g migdale macinate,
60g faina,
1 lingurita esenta de migdale Dr.Oetker,
un varf de cutit de sare.
Pentru glazura:
90g ciocolata amaruie,
50ml frisca lichida,
2 linguri lichior de migdale Disaronno,
50g fulgi de migdale.
Mod de preparare:
Untul se bate cu zaharul pana devine cremos, apoi se incorporeaza galbenusurile.
Ciocolata se topeste
apoi se adauga migdalele macinate, esenta de migdale, faina
iar ciocolata se incorporeaza in compozitie.
Albusurile se bat spuma tare cu sarea si se incorporeaza la sfarsit, in compozitie, treptat.
Compozitia se toarna intr-o tava mica de tort, de 20cm, cu fundul tapetat cu hartie de copt si se niveleaza cu o spatula.
Se coace la 175 de grade doar 25, maxim 30 de minute. In momentul in care faceti testul scobitorii dupa 25 de minute si pe margini iese curata, dar in mijloc iese "murdara" de compozitie, opriti focul. Pe margini trebuie sa fie coapta, dar in mijloc, nu. Interiorul acestei prajituri trebuie sa ramane exact asa: moale, usor cremos, si in aceasta consta secretul ei. Deci, nu o lasati mai mult de 30 de minute in cuptor!
Dupa ce ati oprit focul, lasati-o sa se racoreasca in tava, vreo 2-3 ore.
Pentru glazura
Topiti ciocolata pe bain-marie si adaugati frisca lichida cand aceasta s-a topit. Amestecati continuu pana obtineti o compozitie omogena. La final adaugati si cele doua linguri de lichior Disaronno. Sau puteti face simplu, exact ca Julia Child, o glazura doar din ciocolata si unt.
Turnati glazura peste tortul racit, acoperiti marginile cu fulgi de migdale si lasati-o simpla.
Eu am facut un trandafir din fulgi de migdale in mijlocul tortului,
asta dupa ce am trasat niste cercuri cu un "pieptene" special pentru torturi.
Si o felie delicioasa
S-a mancat ca o ciocolata, va jur!Adica rapid, la cafea, de cate ori se trecea prin fata frigiderului, de foame, de pofta, de dragoste <3