contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

La Multi Ani, Marii Si Marioare!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Semnificatia sarbatorii din 8 septembrie:

Inceputul anului bisericesc este patronat de praznicul Nasterii Maicii Domnului – Sfanta Maria Mica, iar sfarsitul - de celalalt praznic mare, Adormirea Maicii Domnului – Sfanta Maria Mare
• Sarbatorim pe Maica Domnului la inceput de septembrie asa cum o sarbatorim in fiecare zi, prin rugaciunile pe care i le adresam. Nicio fiinta, cereasca sau pamanteasca, nu s-a invrednicit de atata cinste! Asa se explica faptul ca, in fiecare duminica auzim, la utrenie, cantarea "Cea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita, fara de asemanare decat Serafimii" ... Crestinii, atât cei ortodocsi cât si cei catolici, praznuiesc Nasterea Maicii Domnului sau “Sfânta Maria Mica”, prima sarbatoare importanta din calendarul crestin ortodox ce urmeaza datei de 1 septembrie, când începe Anul Nou bisericesc. În aceasta zi, potrivit Bibliei, s-a nascut, la Nazaret, Fecioara Maria, din parintii Ioachim si Ana.
• Sfintele Evanghelii nu au prea multe referiri despre nasterea si viata Sfintei Fecioare. Din scrierile apocrife si din traditie aflam ca Ioachim si Ana, parintii Fecioarei, traiau in pace in Nazaretul Galileii si ajunsesera la o varsta inaintata. O singura mahnire intuneca viata lor tihnita - erau sterpi si nu aveau copii. Tatal Sfintei Fecioare, Ioachim, se tragea din neam împaratesc, iar Sfânta Ana se tragea din neamul lui David si al lui Solomon. Cu toate ca erau bogati si iubitori de Dumnezeu, pentru nerodire, Ioachim si Ana erau defaimati, fiind socotiti nevrednici si neplacuti lui Dumnezeu. De aceea se rugau neincetat, cu inima sfasiata, la Dumnezeu, pentru a fi daruiti si ei cu un copil. Ana a fagaduit lui Dumnezeu ca, daca îi va darui un copil, îl va da sa slujeasca în biserica. Si Dumnezeu s-a indurat, le-a trimis ingerul sa-i anunte ca se va naste din trupurile lor Maica Domnului: Mai intai, nasterea Mariei a fost anuntata de catre Arhanghelul Gavril lui Ioachim, dupa care a fost anuntata si Ana. Intr-una din zile, pe cand sedea in gradina plangand si rugandu-se, Anei i s-a aratat ingerul Domnului, zicandu-i: „Rugaciunile tale, Ano, au strabatut cerul si lacrimile tale au ajuns la Dumnezeu, iar indurarea lui s-a pogorat asupra ta. Ca iata, vei zmisli si vei naste pe fiica cea binecuvantata prin care se va da mantuire lumii”. Dupa noua luni, a nascut-o pe Maria, viitoarea Sfânta Fecioara Maria, care a fost aleasa de Dumnezeu sa-l poarte în pântece si sa-L nasca pe Mântuitorul lumii, cum se prorocise. Drept multumire, Sfintii Ioachim si Ana isi inchina odrasla lor lui Dumnezeu si o duc la Templu (Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, 21 noiembrie), pentru a vietui in cinste si neprihanire.
9 septembrie - Sfintii Ioachim si Ana
Intrucat Ana e un prenume des intalnit la romani, 9 septembrie face parte dintre zilele respectate in majoritatea satelor.
„Din Ana astazi, ca o floare de Dumnezeu sadita, Nascatoarea de Dumnezeu a rasarit mantuire oamenilor, din care ziditorul tuturor nascandu-se mai presus de gand, curateste ca un bun toata stricaciunea lui Adam cu bunatatea Sa”.
Santamaria Mica - Datini, obiceiuri, traditii

Calendaristic, Sfanta Maria Mica inseamna sfarsitul verii si inceputul toamnei. Acum se închide pamântul pentru reptile si insecte, pleaca rândunelele spre tarile calde, se schimba palaria cu caciula, au loc târguri si iarmaroace unde se vând si se cumpara diferite produse.
• Activitati practice legate de Sântamaria Mica: culegerea ultimelor plante si fructe de leac; batutul nucilor, pentru ca la anul sa faca rod; semanatul grâului, orzului si secarei; jupuirea cojii de pe ulmi (fibra vegetala folosita primavara la legatul vitei-de-vie); inceperea culesului viilor.
• Oamenii nu mai poarta de acum inainte palarii, pe care le agata in cui, si scot de la naftalina caciulile, caci vremea incepe sa se strice: „A trecut Sfanta Maria/Se lapada Palaria”.
• Sf. Maria Mica se pazeste prin nelucrare la fel ca Sf. Maria Mare.
• Tot în preajma acestei sarbatori, românii nu aprind focul în vatra, timp de doua zile, acest lucru fiind aducator de ghinion si boala.
• De la Sfanta Maria Mare pana la Sfanta Maria Mica nu cade bruma; Se culeg plante bune de leac, dar si vita-de-vie. Iar pentru ca este timpul innoirilor, se organizeaza nuntile (sezonul nuntilor incepe in 16 august si se sfarseste la 14 noiembrie).
• În unele zone, femeile care îsi doresc sa aiba copii trebuie sa mearga în aceasta zi la biserica, caci Dumnezeu le poate indeplini dorinta. La fel si femeile însarcinate, pentru ca Maica Domnului le ajuta sa nasca usor.
* In fiecare casa de crestini trebuie sa existe icoana Maicii Domnului, iar în aceasta zi candela trebuie sa arda neîncetat.
Pentru toate cele ce poarta frumosul nume al Maicii Domnului, multa sanatate si bucurii.
La multi ani Maria!





Articol recomandat de dulcesarat.blogspot.com