Kuri Manjuu
articol scris de sagycris blog cristina-k.blogspot.com
Kuri Manjuu = "kuri" inseamna castane, iar "manjuu" este un soi de prajiturica japoneza avand la exterior o "foaie" subtire de aluat si o umplutura din pasta de azuki sau alt soi de fasole. Sunt foarte multe variante de "manjuu": rotunde, ovale sau in diferite forme (de exemplu, toamna cele mai populare sunt cele intr-o forma asemenatoare frunzei de artar); pot fi coapte, fierte la aburi sau prajite; cu diferite umpluturi; avand aluatul facut doar din faina de grau sau in amestec cu faina de orez sau de hrisca...
aluat
1 ou
65g zahar
2 lingurite miere
140g faina
1 lingurita bicarbonat
umplutura
100g castane coapte (sau fierte in sirop)
200g pasta de azuki
pentru uns deasupra eu am folosit 1 lingura lapte + 1 lingura mirin, dar se poate unge si cu galbenus + lapte
Intr-un castron se freaca bine oul cu zaharul si mierea. Se adauga faina cernuta impreuna cu bicarbonatul
si se amesteca pana ce totul se aduna intr-un aluat.
Aluatul rezultat este putin lipicios, dar nu se mai adauga faina. Se acopera castronul (in care este aluatul) cu un prosop umed si se lasa sa se lasa asa aprox. jumatate de ora.
Intre timp se pregateste umplutura. Castanele se taie bucatele
si se amesteca cu pasta de azuki.
Compozitia rezultata se imparte in 16 parti si fiecare parte se face biluta.
Aluatul odihnit se rastoarna pe masa de lucru pudrata cu faina; se presara si deasupra putina faina.
Se imparte si aluatul in 16 bucati; cand se imparte aluatul, partile taiate vor fi lipicioase - se pudreaza putin cu faina. Se ia o bucata de aluat si i se da forma de disc - acesta trebuie sa fie putin mai mare decat o bila de umplutura (daca asezam o bila in centrul discului, marginea de disc ramasa sa fie de aprox. 1 cm).
Se trece discul de aluat in palma putin pudrata cu faina; deasupra se pune o bila de umplutura
si se "trage" usor de marginile aluatului in sus, pana ce umplutura este complet acoperita.
Aici trebuie putina atentie fiindca daca se intinde prea tare aluatul, acesta fiind fraged, se va rupe.
Bilutele rezultate se mai rotesc putin in mana (ca si cum am face perisoare) apoi se aseaza cu partea care a fost inchisa in jos, in tava cu hartie de copt.
Se ung putin deasupra cu amestecul de lapte si mirin sau galbenus si lapte
si se coc la foc potrivit (180°C) aprox. 15 min. Cand sunt gata se scot pe un gratar si se lasa sa se racoreasca putin. Se pot servi atat calde cat si reci. :)
Cand sunt gata coapte, aluatul care imbraca prajiturelele va fi putin uscatel, dar daca dupa ce s-au racit se acopera cu o folie si se lasa asa o seara, a doua zi acesta va fi fraged si pufos. ;)