contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Kunefe

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Unul dintre cele mai bune deserturi pe baza de taitei dupa parerea mea, este kunefe. Originea acestui desert este inca necunoscuta, se pare ca ar veni totusi din zona tarilor Imperiului Otoman. Pe scurt, acest desert contine taitei proaspeti (care se gasesc si la noi in magazinele arabesti), un tip de cascaval special care poate fi inlocuit cu succes de catre mozzarella si bineinteles sirop de zahar aromatizat cu apa de trandafir. 



Cascavalul despre care va vorbeam mai sus este Nabulsi (spre partea arabeasca) sau Urfi (spre partea turceasca), in fiecare dintre zone are o altfel de consitenta, insa la noi il putem inlocui cu mozzarella pentru pizza pentru ca se comporta la fel. 
Taiteii proaspeti nu se pot inlocui cu nimic, din punctul meu de vedere. Adica nici din cei uscati nu se potrivesc, nici daca sunt fierti si apoi folositi, iar nu se potrivesc la acest desert. Si nici cei facuti in casa nu se pot folosi, daca la asta va ganditi. Eu am gasit taiteii acestia la un magazin arabesc, sunt vidati intr-o punga de 500 de grame, mai mult decat suficienti pentru 2-3 kunefe, depinde de cat de mare le faceti. 



Eu am facut kunefe dupa indicatiile pretioase ale dragei mele Meryem si mi-a iesit, minunat, asa cum l-am savurat eu de atatea ori la restaurantele turcesti si arabesti. 
In mod normal, kunefe se pregateste pe flacara aragazului in niste tipsii de aluminiu speciale pentru kunefe. Eu tot pe flacara aragazului le-am pregatit, nu in cuptor, deci nu as sti sa va spun cum ies coapte. Tipsii din acelea nu am avut, in schimb am folosit niste forme mici de 15 cm de tort FARA fund detasabil. La o adica, daca nu aveti tipsii sau forme de tort din acelea, eu zic ca puteti folosi si o tigaita mai mica si sa le pregatiti direct pe flacara.


Ingrediente pentru 2 kunefe a cate 15 cm:

300 g taitei proaspeti pentru kunefe
100 g unt topit
200 g mozzarella

pentru sirop:

200 g zahar
100 g apa
2 lingurite apa de trandafir
2 lingurite suc de lamaie

decor:
fistic macinat

Incepem cu siropul ca sa aiba timp sa fiarba si sa se raceasca: intr-o craticioara punem apa si zaharul si lasam sa fiarba 15 minute pana obtinem un sirop legat. Adaugam apa de trandafir si sucul de lamaie, stingem focul si lasam sa se raceasca complet. 

Pentru kunefe: desfacem pachetul de taitei, desfacem taiteii pentru ca sunt oarecum lipiti intre ei, ii punem intr-un bol si ii rasfiram. Turnam untul topit si amestecam totul bine pana ce taiteii sunt compet acoperiti cu unt. Impartim compozitia in 4 parti egale

Luam o prima forma pentru kunefe sau o tigaita, o ungem bine cu unt, punem o parte din cele patru parti, rasfiram taiteii pe fundul formei si apasam bine cu podul palmei taiteii, astfel incat sa obtinem o masa compacta. Presaram 100 mozzarella taiata felii sau rasa pe razatoare, peste care punem a doua parte de taitei. Presam totul bine cu podul palmei sau cu fundul unei forme de kunefe ca prima. Ideea este sa formam o prajitura compacta. 


 Punem forma de kunefe sau tigaita pe flacara directa la foc mic si o lasam asa pana incep taiteii sa se rumeneasca, in jur de 7-8 minute, putem verifica acest lucru ridicand usor kunefe cu ajutorul unei spatule.  Cand taiteii s-au rumenit, intoarcem cu grija kunefe pe partea cealalta pana ce se rumeneste. Daca observati ca se arde prea repede, atunci puteti pune forma de kunefe sau tigaita pe o tabla din aceea pentru copt ardei, pentru a forma un stract protector. 


 Cand este gata, turnati siropul rece pe deasupra si ornati cu fistic maruntit


Repetati operatiunea cu restul de taitei pentru cea de-a doua kunefe, insiropati si ornati cu fistic maruntit. 

Serviti fierbinte alaturi de inca putin sirop. Odata ce se raceste, kunefe inghite siropul si o sa devina putin uscata, astfel incat este posibil sa mai fie nevoie de sirop in momentul servirii.


Enjoy!