Kumquat
Sursa Kumquat
articol scris de oanaoana blog Dulciuri ca la Oana acasa
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De cate ori nu ati trecut prin supermarket pe langa raionul de fructe exotice si v-ati uitat curiosi la ciudateniile de pe raft. Eu cel putin sunt foarte curioasa din fire si mi-am propus ca in fiecare saptamana sa incerc un fruct exotic si musai sa fac ceva dulce din el. Promit sa fiu obiectiva si sa va spun parerea mea atat pro si contra (daca e cazul).
Saptamana asta am ales kumquat - mini portocala originara din China... de fapt nu e o portocala, sa zicem ca face parte din familia citricelor (desi unii spun ca ar avea propria familie - Fortunella) foarte parfumata, dulce-acrisoara la gust (am inteles ca se mananca cu tot cu coaja).
Ce am gasit eu in supermarket se numeste Fortunella margarita sau kumquat oval si nu erau coapte in intregime pentru ca erau mai mult acrisoare decat dulci... sa ca am facut dulceata din ele, pentru ca erau prea acre sa le pun crude in prajitura. Ca aspect, sunt micute de marimea unor corcoduse ovale au coaja identica cu cea a portocalelor numai ca e mult mai subtire in schimb e foarte aromata, iar interiorul e acrisor.
Crude, se pot consuma ca atare sau ca decor pentru prajituri dar cel mai des se fierb cu zahar si apa (proportia e intotdeauna 2:2:1 adica, de exemplu la 200g de fruct se pune 200g zahar si 100g apa) si se servesc pe post de dulceata sau gem sau se adauga in aluaturi si creme.
V-am promis ca va dau o parere sincera pro si contra, asa ca:
PRO: Sunt foarte aromate, poate mai aromate decat portocalele si au un parfum deosebit, vor da cu siguranta o nota unica, exotica prajiturilor voastre, chiar si folosite ca decor.
CONTRA: Eu am gasit cu 56 lei/kg si, sa ma ierte Dumnezeu, de banii astia pot sa-mi cumpar citrice sa-mi pun si-n cap.
Iata si ce am facut eu din 250g de kumquat:
Pana data viitoare, va pup si spor la bucatarit!