Kourabiedes (fursecuri Foarte Fragede)
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Kourabiedes, sunt niste fursecuri cu nuca sau migdale, traditionale grecesti, nelipsite de pe masa de Craciun sau Paste. Sunt extrem de fragede si aromate.Pot fi pastrate mult timp fara sa se intareasca sau sa-si schimbe gustul. Reteta de mai jos,o am de la o prietena grecoaica , Elena.Ea mi-a dat reteta fara ou,si eu asa am facut-o, dar spune ca se poate adauga un ou,daca vreti.
INGREDIENTE:
Măsura ceaşcă = 240 ml
-250 g unt topit
-o ceaşcă ulei de floarea soarelui
-o ceaşcă de nuci măcinate grosier (sau
migdale)
-3/4 ceaşcă zahăr fin, nu pudră
-5 ½ căni de făină, sau cata este nevoie
-o lingurita de scortisoara
-2 plicuri zahăr vanilat sau o lingură extract
de vanilie
-coaja rasă de la o lămâie
-zahar pudra pentru ornat
MOD DE PREPARARE:
1.Se topeşte untul,apoi se amestecă toate
ingredientele.Dacă e nevoie mai adăugaţi făină.Trebuie să rezulte un aluat
relativ moale,uşor lipicios,care se va lucra cu mâinile înfăinate.
2.Se dă la rece pentru o oră, după care se
lucrează cu mâna înfăinată fiecare prăjiturică,dandu-i-se formă dorită: bilute,
semilune, rotund aplatizate.
3.Se coc într-o tava acoperită cu hârtie de
copt,la 180 *C,foc mediu, aproximativ 20 de minute, sau până observaţi că încep
să-şi schimbe culoarea.
4.După ce se scot din cuptor,se lasă la răcit,
după care se pudrează cu zahăr praf aromatizat cu vanilie.
Se pot pastra intr-o cutie,timp indelungat.