contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Kobete

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Vacanta s-a terminat, din pacate ,dar incerc  s-o readuc mai aproape prin retete.Savorile marii ,ale locurilor,ale oamenilor intalniti,raman si in aceste retete.
Am sa incep cu kobete (accentul pe ultima silaba),care este o placinta cu un fel de pilaf.Rezultatul e extrem de gustos,chiar condimentat simplu,doar cu sare si piper.Am aflat ca aceasta placinta poate fi facuta si cu cartofi de exemplu in loc de orez.Marturisesc ca am s-o incerc cu vinete si mult mai picanta.Poate fi un aperitiv extraordinar si putin obisnuit.
Placinta a facut-o doamna Bige (accentul pe ultima silaba),care se pare ca asa e alintata.Si are de ce,pentru ca este o gospodina desavarsita si priceputa.In tot ce face in bucatarie e calma,senina si eleganta.Marturisesc ca o invidiez,pentru ca eu sunt mult mai zbuciumata.N-am mai vazut pe cineva atat de elegant in gesturi si atitudine in bucatarie,la cele mai neinsemnate operatiuni.

Doamna Bige ,multumita ca placinta ei are succes.Din pacate nu am poza cu fetzele noastre mancand placinta.
INGREDINETE :
-ptr.aluat :
-1 ceasca ulei (aprox 240 ml)
-1/2 cub drojdie
-1 lg zahar
-1/2 lg sare
-iaurt sau lapte putin mai mult decat uleiul(2 Lg sa zic)
-faina cat cuprinde (aici cu presarat pe masa de framantare cu tot, 1 kg)
UMPLUTURA:
- 1 piept de pui taiat cubulete
-2 cepe maruntite
-1 ceasca de orez
-2 cesti de apa
MOD DE PREPARARE :

Bige prefera sa faca aluatul cu lingura,sa nu i se lipeasca aluatul de maini.Asa ca drojdia o dizolva cu o lingurita de zahar,apoi adauga cate putin faina,sare,apoi uleiul si iar faina cate putin,amestecand cu lingura.Voi  puteti face un aluat cu aceste ingrediente cu mana ,cu mixerul sau cum credeti de cuviinta.Intretimp se face orezul.

-ceapa se toaca si se caleste in ulei ,apoi se adauga carnea (piept de pui) taiata cubulete mici,latura de 1-2 cm,se calesc impreuna,pana ce carnea isi schimba culoarea,apoi se adauga orezul spalat bine (pana ce apa ramane curata) se prajesc impreuna 3-4 minute apoi se adauga apa fierbinte,sarea,piperul,se amesteca,se pune capacul si focul la minim,pentru 15 minute.Apoi se inchide focul si se lasa  la racit.

Asta e rezulatatul final

Aluatul capata o consistenta elastica si nu se mai lipeste de maini.Il lasam acoperit sa dospeasca pentru aproximativ 1 ora.

Dupa ce a dospit il impartim in in 11 bile

6 bile le vom folosi pentru pentru baza placintei,iar 5 pentru foaia de deasupra.Intindem fiecare bila,la aprox 30 cm diametru

le suprapunem ungand fiecare foaie cu ulei .Bige a gaurit dopul sticlei de ulei,ca sa stropeasca foaia de aluat fara sa verse prea mult ulei.

Pachetul de 6 foi ,le intindem dupa aceea cu sucitorul pana ajunge la dimensinuea tavii de copt,putin mai mult

cat sa inveleasca si peretii tavii.

foaia obtinuta se acopera cu amestecul de orez

ultimele cinci foi unite cu sucitorul acopera umplutura ,inchizand umplutura cu foaia de jos peste cea de deasupra

se unge cu galbenus de ou si se da la cuptorul incins la 200 * pentru 40 de minute .Verificati ca depide de cuptor.Noi am facut la un cuptor electric neobisnuit pentru mine si am avut ceva probleme,ca de fapt nu pornisem cuptorul ci doar timerul.Ca de beri nu mai zic.


Levent si-a dat seama ca tineam degeaba placinta in cuptor ca ala  nu mergea.Drept care ma manca din priviri ca-i stricasem "sesiunea henna".

 

Saide a fost mai toleranta.

Asta a iesit

O bunatate !o combinatie ciudata care MERITA INCERCATA !

Am zis ca paharele de bere sa nu se vada,din respect pentru gazdele noastre extraodinare ,care erau in Ramadan(post musulman).
Inca o data multumesc Bige !



Articol recomandat de panseluta-violet.blogspot.com