Kingel Estonian
Sursa Kingel Estonian
articol scris de simonaworld blog Simona's World
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cat de bun a fost? Pai... sa zicem ca n-a mai ramas decat un coltisor ptr a doua zi.. :)
Colacelul l-am vazut pe multe bloguri, al lui Mitinita, al lui Miha, dar ca sursa de inspiratie am folosit reteta lui Gaby. Multumesc ptr reteta!!
Ingrediente:
300 g faina alba
20 g drojdie proaspata
200 ml lapte cald
1 ou
50 g unt
3 linguri zahar
sare
ptr uns:
70 g unt
4 linguri zahar
1 lingura scortisoara
1 lingura cacao
Intr-un bol am cernut faina, am adaugat drojdia sfaramata, zaharul, oul si sarea. Am adaugat laptele incalzit impreuna cu untul topit, si am framantat, rezultand un aluat elastic, ca o plastilina. Am uns aluatul cu putin ulei si l-am lasat la crescut, in loc caldut, cca 1 ora.
Pe masa infainata am pus aluatul si l-am intins in forma dreptunghiulara groasa de cca 1 cm.
Am amestecat cele 70 g unt la temperatura camerei, cu 4 linguri zahar, lingura de scortisoara si cea de cacao, iar cu acest amestec am uns foaia (am oprit cca 2 linguri de amestec).
Am rulat foaia formand un sul, iar folosindu-ma de un cutit bine ascutit l-am taiat pe lung, lasand doar la unul din capete cativa centimetri netaiat. Am impletit prin rasucire cele doua fasii de aluat, am format o coronita, pe care am uns-o cu cele doua linguri de amestec oprit.
Intr-o tava am pus hartie de copt, pe care am uns-o cu ulei, am pus coronita si am lasat-o intr-un loc caldut cca 15 minute, timp in care coronita a crescut frumos.
Am dat tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru cca 25 minute.
O bunatate!!!