Khinkali Caucazieni Cu Sos Picant
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Khinkali (sau hincali) reprezinta un soi de coltunasi umpluti cu carne. De pelmenii rusesti se deosebesc prin faptul ca aluatul nu contine ou, se lipesc altfel, iar umplutura nu neaparat contine doar carne. Vin acesti minunati coltunasi din inima Caucazului. De data asta Povestelnicul ii avea in congelator gata lipiti. Data viitoare neaparat ii va face singur. Si rogu-va, nu-i purtati pica pentru deficitul de coerenta intre titlu si continut.
Se prepara ei foarte simplu: se da in clocot un castron cu apa, se sareaza apa si se adauga khinkali (cu alte cuvinte “coltunasi fert-ati?:)”). Se fierb cam 15-20 minute. Eu ii probez in felul urmator: tai unul in jumatate pe axa vericala si verific sa fie fiarta cea mai groasa sectiune a aluatului.
Punand aceste chiroaste la fiert, Povestelnicului ii trecu prin cap urmatorul gand: “de ce sa nu fie dres si un sos pe masura”. Gandul era sortit realizarii.
Intr-o tigaie a fost prajita o ceapa mare tocata marunt, intr-o lingura de ulei si una de pasta de tomate. Pasta de tomate a fost adaugata dupa ce ceapa s-a calit vreo doua minute in ulei.
Intre timp au fost tocate marunt 3 rosii.
Ele au mers in tigaie. Aici am pus sare si piper negru macinat – o jumatate de lingurita. Toata masa aceasta a fost prajita inca 10 minute, dupa care au fost adaugate 2 linguri de spanac conservat.
Dupa vreo 10 minute, am adaugat o bucata de praz tocat si 2 catei de usturoi, taiat felii
si un ardei verde, feliat si el. Si neaparat un varf de lingurita de pulbere de coriandru. Am amestecat bine si am pus capacul. Tigaia a fost lasata pentru inca 7 minute, pe foc mic.
Si cam asta a fost cu sosul. Khinkali l-au primit cu salve.
Niste pasta picanta de hrean a picat tocmai la tanc. Sa fiti sanatosi!