Ketchup
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
INGREDIENTE:
4 kg rosii
1 kg ardei kapia (ardei gras rosu)
2 mere (200 g)
400 g ceapa
200 g telina
2 catei usturoi zdrobiti
1 lingura sare
1/2 lingurita piper proaspat macinat
1 lingurita cimbru
1/4 lingurita oregano
1 baton scortisoara
200 g zahar
50 ml otet
PREPARARE:
Alegem rosiile coapte, sanatoase si gustoase pentru acest ketchup. Din cantitatea pe care am folosit-o au iesit putin peste 2 l de ketchup.
Pentru inceput punem la fiert rosiile curatate de cotoare (eventual si decojite), impreuna cu telina, merele decojite si taiate felii, ardeii taiati felii (dupa ce au fost curati de cotoare si seminte) si usturoiul zdrobit.
Lasam sa fiarba pana devin moi telina si ardeii (in jur de 30 minute). Luam de pe foc, lasam sa se raceasca putin apoi pasam totul cu un blender. Dam compozitia prin sita, pentru a obtine o pasta cat mai fina.
Punem iar la foc sosul, adaugand zaharul, otetul si fierbem in jur de 20 minute. Dupa cest interval adaugam condimentele (sare, piper, cimbru, oregano, scortisoara). Dupa 10 minute gustam si mai adaugam condimente in functie de cum ne place sa fie. Fierbem ketchup-ul pana capata o consistenta mai groasa – in functie de soiul de rosii fierbem 2-3 ore, amestecand la inceput din cand in cand, apoi continuu, pentru a nu se lipi de fundul oalei.
Cum luam de pe foc turnam in borcane sterilizate si incalzite, apoi sigilam. Pastram peste noapte acoperite cu o patura, apoi putem sa le depozitam in camara.