Ketchup Picant
Sursa Ketchup picant
articol scris de simonaworld blog Simona's World
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
2 kg rosii copate
0,5 kg ardei capia
150 g mar
250 g ceapa alba
100 g telina
2 catei usturoi
2 linguri sare
1 lingurita piper
½ lingurita cimbru
½ lingurita oregano
1 baton scortisoara
100 g zahar (optional)
30 ml otet
2 ardei iuti
1 lingura fulgi ardei iute
10 frunze busuioc
1 aspirina
Am spalat bine toate legumele si
marul. Rosiile le-am taiat in patru, eliminand cotorul, apoi am taiat in
bucati. Ardeii i-am taiat pe jumatate, eliminand cotorul si semintele, apoi
i-am taiat fasii de cca 1 cm. Ceapa si telina, curatate, le-am taiat marunt.
Marul l-am curatat de coaja si l-am taiat si pe el marunt. Cateii de usturoi
i-am curatat si cu lama unui cutit i-am strivit.
Am pus toate intr-o cratita
care nu lipeste, pe foc potrivit. Am lasat sa fiarba cca 45 minute, pana ce si
telina era fiarta. Am oprit focul si am lasat cateva minute sa se mai
racoreasca, apoi am pasat cu blanderul. Apoi am dat compozitia printr-o sita,
pentru ca pasta sa fie cat mai fina.
Am pus din nou pe foc sosul, adaugand zaharul, oretul, ardeii iuti
taiati feliute si fulgii de ardei, si am lasat sa fiarba 30 minute. Cine
doreste poate strecura din nou sosul de semintele ardeilor, eu n-am facut-o..
imi place sa simt semintele.
Am adaugat condimentele: sare, piper, cimbru, oregano, batonul de
scortisoara si am lasat sa fiarba cca 1 ora.
Am adaugat frunzele de busuioc si
am mai lasat sa fiarba cca 30 minute. Cand compozitia a capatat o consistenta
groasa, inseamna ca este gata. Cu cateva minute inainte sa opresc focul, am pus
si aspirina pisata marunt. Inainte de a opri focul am sos din sos batonul de
scortisoara si o parte din frunzele de busuioc (n-am reusit pe toata si m-am
gandit ca nu-i bai daca raman acolo).
Intre timp am sterilizat borcanele in cuptor. Am pus compozitia fierbinte in borcanele
calde, am pus mai intai o folie, apoi capacul si le-am invelit intr-o patura
pana a doua zi.
Mie mi-au iesit 2 borcane de 500 g si inca un castronel.
Sosul a iesit putin cam dulce.. probabil rosiile si ardeii au fost cam dulci, iar
eu n-am mai gustat. De aceea ar fi bine sa nu puneti toata cantitatea de zahar
odata. In rest, a foat perfect!!! Fin, dulce-picant!! Deja il am in plan pentru niste aripioare picante :))
In tura a doua, am dublat cantitatile, am renuntat la zahar si am marit putin cantitatea de fulgi de ardei iute, iar deasupra fiecarui borcan am pus putin ulei. A iesit potrivit de dulce si foarte picant!!!
Vi-l recomand cu mare drag!!