Ketchup De Casa
articol scris de oanams blog Ce mancam NOI
M-am hotărât să fac ketchup, sau sos de roşii, sau sos picant… din acela bun, de folosit la fripturi sau la orice altceva vă place… copiii cer din când în când ketchup şi îl evit pe cel din comerţ… termenul de garanţie şi ingredientele mă sperie .
De fapt, nu este nimic complicat în prepararea acestui ketchup de casă, ingredientele sunt simple şi accesibile, iar gustul incomparabil cu varianta din magazine. M-am inspirat din reţeta de ketchup al lui Jamie Oliver, dar am făcut câteva modificări.
Ingredientele folosite sunt:
- 2 cutii roşii (2 x 400 gr) sau 0.8-1 kg roşii (fiind iarnă, roşiile „adevărate” cu gust bun sunt o raritate, dar abia aştept să fac la vară o porţie din roşii frumoase de grădină)
- 1 ceapă roşie
- 1 buc tulpină ţelină
- 150 ml ulei de măsline
- 200 ml oţet de vin roşu
- 1 buc ghimbir (2-3 cm)
- 6 căţei de usturoi
- 3 chili (sau mai mulţi, sau mai puţini, după cât de iute vă place)
- 1 lg coriandru
- 1 lg piper (mix de diverse culori)
- 2 lg sare de mare
- 2 lg busuioc uscat (sau un bucheţel de busuioc proaspăt)
- 75 gr zahăr brut
- 350 ml apă
- 2 sticle/recipiente cu capac etanş (de ~500 ml fiecare) – pe care le sterilizăm bine de tot prin fierbere înainte de a le umple
Am procedat aşa: am tocat în bucăţi mari ceapa şi ţelina; am curăţat ghimbirul şi usturoiul; am pus în robotul de bucătărie ceapa, ţelina, usturoiul, ghimbirul, piperul, coriandrul, busuiocul, chili şi sarea; am mixat puţin, cât să se mărunţească toate ingredientele; nu-i musai să iasă pastă, oricum vor fi bine pasate ulterior.
Am încins o tigaie şi am pus uleiul de măsline, peste care am adăugat compoziţia din robot. Am lăsat pe foc mic, cu capac, pentru aproximativ 15 minute; de vreo 2-3 ori am amestecat cu o lingură de lemn, ca să verific că nu se lipeşte/arde nimic.
Între timp, am pus în robot roşiile şi le-am mixat; le-am adăugat apoi în tigaie, împreună cu 350 ml apă (la temperatura camerei). Am pus capacul şi am lăsat să se gătească încet, pe foc potrivit, până ce tot amestecul ajunge la temperatura de fierbere şi scade cam la jumătate din cantitatea iniţială; musai din când în când trebuie amestecat.
Am dat tigaia la o parte şi am pus pe foc la încins una nouă şi curată. Am păsat bine de tot sosul cu mixerul vertical (merge şi pus în blender) şi l-am adăugat în tigaia curată, trecându-l printr-o sită, ca să fie cât mai fin; dacă vă doriţi să iasă fin fin fin de tot, repetaţi operaţiunea cu datul prin sită de 2-3 ori; dar şi o dată este suficient, zic eu :) .
Tot acum am adăugat în vas zahărul şi oţetul de vin roşu, am amestecat bine şi am lăsat în continuare pe foc potrivit să mai scadă şi să se îngroaşe puţin; în 10-15 minute este gata.
Între timp, am sterilizat (fierbere într-un vas încăpător) sticlele în care am pus ketchup-ul – da, bine, le-aţi recunoscut, sunt sticle de la o marcă de bere : ) , dar, asta e, sunt nişte sticle foarte bune, cu capac etanş, dimensiune potrivită, numai bune pentru ketchup-ul meu de casă.
Atenţie, trebuie sterilizată şi pâlnia prin care se varsă sosul în sticle!
Din cantităţile de mai sus, am umplut cele 2 sticle – potriveală maximă, a ieşit exact cantitatea suficientă pentru sticlele pregătite.
Se păstrează în loc răcoros sau în frigider, pentru aproximativ 6 luni. Nu cred să reziste atât la noi, deja o sticlă e cam la jumătate…
Aşa că spor la treabă!