Ketchup De Casa- Conserva
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dupa incercarea din primavara, cand am facut un ketchup la moment, din ce aveam in camara si congelator, acum a venit vremea sa fac ketchup-ul conserva.
Am modificat putin proportiile si compozitia, astfel pentru o portie sunt necesare 3 kg rosii bine coapte, facute suc de rosii, 10 ardei kapia rosii si carnosi ,copti si curatati, 2 cepe mari sau 3 mai mici , 10 catei de usturoi, 50 ml de otet de mere, 60 g de zahar (se poate si cu indulcitor dar am preferat zaharul oricum cantitatea este foarte mica ), 4 foi de dafin, 1 lingura busuioc uscat, 1 lingurita piper, 1 lingurita oregano, 1 varf de cutit de boia de ardei iute sau, 1 ardei iute, dupa caz, 4 frunze de telina si sare dupa gust.
Ardeii , ceapa, usturoiul, toate date prin masina de tocat carne, amestecate cu sucul de rosii, otetul, zaharul si condimentele, se pun la fiert. Atentie la sare deoarece ardeii au fost presarati cu sare inainte de a-i curata, ca sa se duca pielita mai usor si ei deja sunt sarati. Mai bine puneti sarea la sfarsit.
Tot amestecul a fiert 70 de minute, dupa aceea l-am dat prin blender si l-am mai fiert 10 minute.
L-am pus in borcane sterilizate, acestea dupa umplere si capsare au fost rasturnate pe capac timp de 5 minute, ca sa se videze si ca sa nu fie bule de aer.
De data asta, tinand cont ca este o conserva, am sterilizat borcanele in apa timpde 40 de minute, asta pentru ca atunci cand deschizi borcanul, sa poate fi tinut in frigider cateva zile si sa nu mnucegaiasca.