Kedgeree - "orez Indian Cu Oua Fierte"
articol scris de Xtina2005 blog gustative.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cu siguranta dupa un Paste abundent sunteti cu totii un pic cam ghiftuiti – eu una sunt- insa trebuie sa facem in continuare eforturi sa terminam ramasitele de mancare festiva; ma refer la oua, intrucat n-as banui pe nimeni ca inca mai are cozonac, pasca sau alte bunatati dulci J
Despre felul pe care vi-l propun azi va spun doar cateva cuvinte: perioada in care India a fost colonie a imperiului si-a lasat amprenta si in gastronomia britanica; l-am auzit mentionat in multe carti care aveau ca amplasament Marea Britanie, iar varianta mea e rapida, indestulatoare si destul de bine adaptata realitatii romanesti in care eglefinul afumat (pestele folosit in UK pentru reteta) e inlocuit cu ce aveam in frigider, precum si cu legume verzi, ca tot se gasesc peste tot in piata.
Portia mea am luat-o la pachet, la birou, si s-a comportat foarte bine, insa cel mai gustos este atunci cand kedgeree-ul este fierbinte.
Kedgeree - "orez indian cu oua fierte" |
*4 oua fierte tari, curatate si taiate in sferturi
*200g file de hering afumat, rupt in fasii
*o cana de orez cu bob lung (~200g)
*2 lingurite curry
*1 lingurita turmeric
*1 lingurita coriandru
*3 cepe verzi, spalate si tocate marunt
*2 fire de usturoi verde, spalat si tocat marunt
*2 rosii, spalate si taiate cubulete
*o lingurita de ghimbir proaspat ras
*50 g unt/ 2 linguri de ulei
Preparare (~30 min):
1.Intr-o oala maricica se pune cana de orez impreuna cu 3 cani de apa, si un praf generos de sare la fiert. Cam in 10-15 de minute este gata (eu am avut un orez nu foarte calitativ, boabele s-au cam lipit intre ele).
2.In alta cratita, pune untul sau uleiul la incins, apoi adauga ceapa, ghimbirul, usturoiul si condimentele: curry, coriandru, turmeric (s-ar putea sa iasa un pic picant, dar aromele sunt de vis!). Caleste la foc mic-mediu pana se inmoaie ~10 minute (la un moment dat, am pus putina apa, pentru ca se cam lipeau de cratita). Cand sunt moi, adauga bucatelele de rosie si mai lasa 3 minute. Adauga orezul fiert pe care in prealabil l-ai clatit cu multa apa.
3.Daca doresti, incalzeste intr-o alta tigaie pestele si ouale, amestecand cu grija - eu am sarit aceasta etapa, am considerat ca merg de minune si reci. Aseaza pe farfurii orez iar pe deasupra pune fasiile de peste si ouale, presara cu patrunjel verde (chives/ceapa de tuns in cazul meu) si serveste.
Enjoy!