Katy...prajitura Katy
Sursa KATY...PRAJITURA KATY
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O reteta veche de cand ma stiu, o prajitura indragita....prea buna sa nu fie in topul preferintelor :)
....SI MAMA O FACEA CAM ASA :
ALUATUL PENTRU FOI :
700 g faina
200g unt
50g untura
150 g zahar pudra
3 galbenusuri
1 praf de copt stins cu zeama de lamaie ( sau otet de fructe )
2-3 linguri de apa minerala ( daca aluatul o cere )
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei !!!
Din cele enumerate mai sus se "framanta" o coca, se inveleste in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca la temperatura ambientului (cca 20* ) pentru o jumatate de ora. ( textura aluatului aduce bine de tot cu cea a aluatului fraged, poti spune ca sunt frati buni ;) )
Impartiti aluatul in 3 parti egale.
Pe doua coli de hartie speciala pentru copt desenati un chenar si abia apoi intindeti cu sucitorul aluatul in foaie ;)....o sa va fie mult mai usor sa obtineti foi egale ca dimensiune :), deoarece puteti decupa foaia inainte sa o coaceti ....eu asa procedez ;).
Coaceti primele doua foi dupa ce le-ati decupat... in cuptorul incins la 180* , cca 15 minute sau pana cand foaia se rumeneste usor .
Cu a treia foaie nu trebuie sa va bateti foarte mult capul, important e sa o intindeti de grosimea celorlalte....la final oricum o veti sfarama .
CREMA :
Dupa ce se stampara putin foaia cu pricina, rupeti-o bucatele si sfaramati-o...insa nu foarte fin.
Amestecati-o impreuna cu :
250g unt moale
250g dulceata de caise
150g zahar praf
150g nuci macinate (se poate si fara nuca daca nu aveti... e un ingredient pe care il adaug si eu cateodata....nu de fiecare data ;) )
1 fiola esenta de rom
3 linguri de cacao de buna calitate
Cu crema obtinuta umpleti cele doua foi ramase.
BEZEAUA SAU ALBUSUL BATUT :
Cele trei albusuri ramase de la aluat se amesteca cu 250g zahar praf ( de preferat din comert )
apoi se bat pe baie de aburi pana se obtine o bezea lucioasa si suficient de tare, chiar tzapana ;)
Aveti grija ca fundul vasului in care puneti bezeaua , vas care trebuie sa fie de portelan sau jena, sa nu atinga apa din vasul producator de aburi !!!!
Riscati sa o fierbeti, pierzand-o astfel, definitiv .
Calduta, intindeti bezeaua pe toata suprafata prajiturii.
Ornati cu ciocolata rasa , nuca macinata sau diverse ornamente din comert ...gustul o sa fie insesizabil influentat ;).
Eu am ales s-o ornez cu bilute de zahar in degrade de albastru...mi s-a parut ca-i sade bine asa :).
Sa fiti iubiti ;) !!!