Katmer Pogaca
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
V-am mai povestit ca am dat in patima aluaturilor. Ei bine, da, si m-a cuprins foarte tare. Astfel ca nu e weekend sa nu punem de-un aluat , sa ne umplem de faina si Miru sa se joace cu formele, cu micul ei sucitor . Ce frumos se joaca ea cu aluat! Dar revenind la subiectul zilei de azi, am ales sa va arat o alta delicatesa de la prietena Meryem, si anume: Katmer pogaca. Le umpleti cu ce vreti sau cu ce aveti prin casa. Rezultatul va fi insa acelasi: Senzational!
Ingrediente pentru reteta de Katmer pogaca
pentru aluat:
- 250 ml lapte
- 100 ml ulei
- 1 albus
- o lingurita de sare
- un cub de drojdie
- si faina cam cat cuprinde, in jur de 3.5 pahare
pentru uns foile:
- 200 gr unt topit sau 100 gr unt si 100 ml ulei
pentru umplutura:
- cas framantat sau orice altfel de branza sarata
- cateva linguri de iaurt
- marar uscat
pentru uns pe deasupra:
- un galbenus
- cateva linguri de lapte
- susan, mac
Mod de preparare pentru reteta de Katmer pogaca
Intr-un bol puneti uleiul, albusul de ou, laptele caldut si drojdia lichefiata cu o lingura de zahar. Adaugati faina si sarea si framantati pana ce obtineti un aluat ferm, nelipicios si usor de modelat, elastic. Va veti da seama imediat ce si cum, si sigur intra 3.5 pahara de faina. Mai mult de atat nu cred ca poate absorbi. Imediat ce ati framanat nu il lasati deloc la crescut. Rupeti-l in 8 bucati, 8 bile de aluat. Fiecare bila de aluat o intindeti usor cu sucitorul cat de marimea unei farfurii mai maricele de cafea. O ungeti bine cu unt topit sau cu un amestec din unt si ulei. Procedati asa cu toate cele 8 bile de ulei, suprapunandu-le una peste alta, unse bine fiecare cu ulei sau unt. Apoi toata movila de foi use intindeti-le in foaie lunga, la rotund, cam de 0.5 cm grosime. Taiati–o apoi in 16-18 bucati, triunghiuri, fiecare bucata va constitui un katmer.
Pe fiecare capat al micului triunghi de aluat, al katmer-ului, puneti cu o lingurita din compozitie. Rulati si puneti in tava unsa bine sau in care ati pus o foaie de copt. Lasati la crescut 15 minute, apoi ungeti-le usor cu un amestec dintr-un galbenus si cateva linguri de lapte. Presarati susan sau mac si dati la cuptor pana se rumenesc usor.
Senzationale. Si unde mai pui ca si a 3-a zi dupa coacere, aceste katmer pogaca sunt inca fragede.
Acest articol Katmer pogaca apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.