contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Kashik Berek Shorba -supa De Coltunasi Cu Carne

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Incep seria mancarurilor tataresti,cu o istorie prescurtata a acestui popor,cu atat mai mult cu cat chiar aici la mine pe blog a fost un comentariu inexact si inelegant, a propos de tatari.
Tatarii sunt un grup de popoare de origine mongolo-turco-turanica.E drept ca tatarii au fost printre ultimele popoare migratoare. In sec IX au participat la fondarea imperiului mongol a lui Gingis Han.Astazi diferenta fundamentala dintre mongoli si tatari e de religie.Mongolii sunt budisti lamaisti,iar tatarii musulmani suniti.
Tatarii si-au facut aparitia in istoria Europei la inceputul sec.XIII .Dupa valuri succesive,unii s-au asezat in tari ale Europei rasaritene: Romania, Bulgaria, Ucraina, Polonia.Curiozitatea este ca in Polonia , in câteva sate din apropierea așezării Bialystok, traieste o cominutate de tatari, singurii din această seminție care sunt creștini respectiv de religie romano-catolica.
Tătarii din Dobrogea numără aproximativ 20.000-25.000 de persoane și sunt urmașii tătarilor din hanatul Hoardei de Aur din Bugeacul si Crimeea învecinate colonizați aici.,ocupatiile lor fiind cele de agricultori si crescatori de animale.
Dintre asezările dobrogene, orasul  Medgidia, renumit pentru geamia sa “ Abdul Medgid “ are o concentrație însemnată de tătari autohtoni. În multe localități din județele Constanța și Tulcea se găsesc multe geamii. Unele dintre acestea au fost construite cu mulți ani in urmă, având valoare istorică (geamia din Mangalia), altele fiind construite mai recent, îndeosebi după Revoluția din '89.Geamia Esmahan Sultan din Mangalia este cea mai veche geamie din Dobrogea, datînd din anul 1456. În prezent aceasta face parte din patrimoniul cultural al statului si este in restaurare.

Noi am ajuns sa cunoastem tatarii prin minunatele noastre gazde de la 2 Mai, familia Soium,de care ne leaga o sransa prietenie. Anul acesta,i-am cerut doamnei Saide Soium,decana de varsta a familiei,sa-mi impartaseasca din retetele ei.Ea a pregatit.Eu am fost doar fotograf si ajutor de bucatar.P masura ce am sa fac si eu acasa,am sa pun si realizarile mele.
Din lipsa de diacritice,denumirea supei apare scrisa asa.O supa foarte gustasa si racoroasa,desi nu pare,facuta din zeama de carne si un fel de coltunasi umpluti cu carne de pui sau miel.
INGREDIENTE:
-aprox 4 l zeama de carne si oase de pui,vita,oaie sau miel

-2 cepe tocate marunt
-o ceasca mare de bulion
-sare ,piper
-300 ml iaurt
-2Lg ( linguri) menta uscata
-4 catei de usturoi zdrobiti



ptr foaia de paste :
-1 ceasca de faina
-1 ou
-apa
ptr.umplutura :
-0,5 kg carne tocata de pui,vita ,oaie sau miel
-1 ceapa mare tocata marunt
-sare,piper,MENTA
MOD DE PREPARARE:
-carnea tocata de pui,vaca,oaie sau miel se amesteca cu ceapa tocata marunt ,sare,piper,menta
Din cana de faina,ou si apa se face un aluat ca pentru taietei.
-se intinde o foaie ca pentru taietei,se lasa putin sa se usuce si se taie patratele cam de 4-5 cm si se umplu cu carnea tocata.
-intretimp se fierbe zeama de carne,dupa care se scot oasele din ea.



-ceapa se caleste in ulei si se adauga  bulionul,dupa care se adauga toate in supa si se da un clocot.se potriveste de sare

-se adauga si coltunasii si se fierb.
- iaurtul se amesteca cu cateii de ustuoi zdrobiti si menta
-la servire se adauga in farfurie, peste supa, iaurtul.
Este  o supa extrem de buna,trebuie sa ma credeti pe cuvant.Merita incercata !



Articol recomandat de panseluta-violet.blogspot.com