Kanelbullar - Melci Cu Scortisoara
articol scris de poppy-planet.blogspo blog poppy-planet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sau Cinnamon rolls/buns cum sunt cunoscute in America de nord. Insa nu multa lume stie ca aceste kanelbullar reprezinta simbolul suedez pentru homebaking (cum traduc asta in romana?) si nu exista practic suedez caruia sa nu-i placa.
Pe 4 octombrie in Suedia e ziua lor! Sarbatoarea se numeste oficial "ziua nationala a melcilor cu scortisoara" - kanelbullens dag si a fost introdusa pentru prima oara in 1999 la initiativa Swedish Home Baking Council (da, m-am mirat si eu ca exista asa ceva!).
In timpul primaverii se sarbatoreste Semladag, iar acum, toamna, a venit timpul melcilor cu scortisoara.
Pe 4 octombrie am facut si eu pentru prima data. Reteta este cea traditionala, din Rutiga bakbocken, insa exista foarte multe variante.
Am folosit:
(40 de bucati)
Pentru aluat- 50gr drojdie
- 150gr unt sau margarina
- 5dl lapte
- 1/2 lgt sare
- 100-150gr zahar
- 1 lgt + 1/2 lgt cardemon
- 1 ou
- cca 1.5 kg faina
Pentru crema
- 150 gr unt
- 2 dl zahar
- 4 lgt scortisoara rasa
Pentru uns- 1 ou
- zahar-perle, nuca tocata sau fulgi de migdale
Se pune untul la topit pe foc. Cand e gata se adauga laptele si se lasa la incalzit pana devine caldut, 37 grade Celsius.
Drojdia se faramiteaza intr-un castron.Se toarna amestecul peste drojdie si se amesteca, se adauga sarea, zaharul, cardemonul, oul si faina.
Se framanta aluatul pana cand se desprinde de pe marginile castronului. Se presara putina faina deasupra si se lasa la crescut, 30-40 de minute.
Intre timp se poate prepara umplutura: se amesteca untul, zaharul si scortisoara pana capata consistenta unei creme.
Dupa ce aluatul a crescut se ia si se mai framanta cateva minute apoi se scoate pe banca de lucru si se imparte in doua parti egale.
Se intind doua foi, circa 20cm pe latime si 40 cm pe lungime. Umplutura se imparte de asemenea in doua si se ung foile.
Se ruleaza apoi aluatul, ca la rulada si se taie bucati de aproximativ 2 cm latime.
Se aseaza rulourile in forme intr-o tava, se acopera cu un prosop de bucatarie si se mai lasa la crescut 20-30 de minute.
Se ung cu ou batut si se presara deasupra zahar-perle (nu merge cu zahar tos), nuca macinata sau fulgi de migdale. Nu stiu sigur daca exista zahar-perle sau zahar perlat in Romania, este insa ca zaharul tos, insa cu o granulatie mai mare.
Se pun in cuptorul preincalzit la 250 de grade Celsius, in mijloc, pentru 8-10 minute. Dupa ce se scot din cuptor se lasa la racit sub un prosop de bucatarie.
Sunt delicioase cu un pahar cu lapte, cu ceai, sau cu cafea!
Si pentru ca am facut 40 de bucati, jumatate dintre ele le-am impartit in pungute si le-am pus in congelator, se pastreaza extraordinar de bine si pana la 6 luni. Cand doriti sa le serviti, le scoateti si le tineti la microunde 2-3 minute si ies ca noi :)