Kaki
articol scris de Ani blog anamariatrimbitas.ro
Ma refer aici la fruct, nicidecum la culoare. Am tot vazut prin marile magazine faimosul fruct kaki, insa pana acum nu am avut curiozitatea sa-l incerc. Pana azi, cand am vrut sa incerc ceva nou si accesibil ca pret – 2 lei .
Kaki, Persimmone, Kaki Sharon sau Diospyros kaki face parte din familia Ebenaceae si este originar din China, unde este cunoscut si apreciat de peste 2000 de ani. Cu timpul a fost cultivat in estul Asiei, in America si in sudul Europei. Este cunoscut si sub denumirea de mango corean sau pruna chinezeasca.
Copacii pot avea o inaltime de pana la 10 metri si se aseamana cu marul. Rodesc dupa 2-3 ani de la altoire. Infloresc in perioada mai-iunie, iar fructele se coc dupa ce cad frunzele, in octombrie-noiembrie. Dupa recolta, fructele se pot tine la temperatura camerei doar cateva zile sau se pot usca.
Fructele pot fi galbene sau rosii-portocalii, au diverse marimi si forme (ovale/sferice).
Seamana cu rosiile, au o coaja subtire si pot avea pana la 8 samburi mici.
Necoapte, fructele contin tanin, insa coapte sunt dulci si au aroma de pere si piersici. Pot fi consumate cu sau fara coaja, proaspete, in prajituri sau in salate, alaturi de alte fructe.
Fructul de kaki contine proteine, zaharuri, grasimi, fibre, calciu, fosfor, fier, mangan, zinc, iod si vitaminele A, C, E.