Jerbo (zserbo Szelet)
Sursa Jerbo (zserbo szelet)
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Scot din camara pozelor savuroase un alt rand de fotografii vintage :)
Prajitura este o idee lunga ca durata insa este foarte simplu de facut.
Ca un amendament, as mai fi adaugat coaja de lamaie in coca pt o aroma mai puternica si asta numai pentru ca pe mine prajiturile cu gem si nuca nu prea ma incanta, dar nu va luati dupa mine, prajitura este un clasic unguresc, este foarte apreciata, catorva prieteni le-a placut in mod deosebit cand am facut-o data trecuta cu ocazia unui party, s-au intrecut in superlative. Musai s-o incercati o data. :)
Jerbo s-a nascut in faimoasa cofetarie Gerbeaud din Budapesta.
- punem la dospit 20g drojdie proaspata, 1 lingura da zahar si 50 ml lapte caldut
Pregatim:
- 600g faina, 2 galbenusuri, 0.5ml rom, 100ml lapte, 250g unt, 1 vf lingurita sare
- umplutura 450-500g gen de caise, 450g nuci macinate fin (!!) si 300g zahar (ultimele 2 le amestecam)
Cand drojdia a dospit o rasturnam peste restul de ingrediente si framantam. Daca framantati cu mana imprieteniti faina si untul mai intai, deci sa iasa ceva sfarimacios, apoi adaugati restul de ingrediente. Obtinem un aluat elastic si fin pe care-l impartim in 3 bile si le lasam o ora la crescut in loc mai degraba rece.
Ne trebuie tava mare de la aragaz, eu am pus hartie de pergament (o prefer celei cerate)
Se intind 3 foi subtirele, pe masura tavii de aragaz e perfect.
Cum o montam: ungem foaia cu jumatate din cantitatea de gem, presaram jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar, aplatizam frumos si acoperim cu a 2-a foaie, aceeasi figura cu gemul si nucile apoi iar a 3-a foaie. Se mai lasa deoparte 30 de minute, apoi se inteapa cu furculita din loc in loc pana jos. Se coace la foc mediu aprox 40-45 minute, cand s-a rumenit e gata.
Acum un truc fain care merge la prajitura asta ar fi glazura de ciocolata:
puneti ciocolata rasa sau picaturile de ciocolata pe blatul fierbinte astepati putin si incepeti sa aplatizati cu cutitul, mai stati putin mai intinde si uite asa obtineti o glazura superba.
Bine ar fi sa luati o ciocolata careia nu mai vreti sa-i adaugati arome pt ca la genul asta de glazurare nu puteti adauga nimic.
Glazura clasica in care topim ciocolata in bain marie ar fi asa:
200 g de ciocolata, 1 lingura de unt si eventual zahar pudra dupa gust.