contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Jardiniera De La Fereastra Bucatariei Tale-6-rosii Cherry

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Rosii cherry

Anul trecut, am avut rosii cherry in ghivece, rosii pe care le-am mancat sau am decorat farfuriile cu mancare sau cu tartine.


Cum mi-a venit ideea??? Imi plac rosiile, mai ales vara cand sunt mustoase si dulci, cand isi lasa ele sosul gros in salata de rosii pe care il adun cu dumicati de paine pana la ultimul strop.
In ultima vreme mi-era destul de greu sa regasesc gustul acela de rosie la rosiile obisnuite, dar l-am regasit la rosiile cherry.

Mamaie a avut in gradina 1-2 fire de rosii cherry, pearshape, galbene, in forma de para, care au produs intreaga vara o gramada de rosii mici, gustoase si parfumate(vezi salata colorata de vara)! Nu inteleg de ce sunt atat de scumpe rosiile cherry pentru ca ele sunt foarte productive.

Am vrut sa imi pun si eu in balcon, in ghiveci, rosii cherry, asa ca mi-am luat seminte de rosii cherry si m-am apucat de treaba! Nu mai facusem asta niciodata, dar ma gandeam ca nu poate fi din cale afara de greu.

M-am apucat sa imi fac rasadurile: cam 12 pahare de plastic, de acelea simple pentru apa, pe care le-am gaurit, le-am umplut cu pamant cumparat de la supermarket, am pus in mijloc semanta(era asa de mica!) si le-am udat regulat.
Gaura in pahar am facut-o cu un cui mic, tinut in patent si incins in foc si am gaurit astfel toate paharele (trei gauri de pahar!-este chiar amuzant). Am asezat paharele intr-o tava mai mare, evident si la loc luminos. Le-am tinut in balconul inchis, deci ca si in sera pana s-au facut de o lungime de palma, dupa care le-am transferat in ghivece. 

Ghivece normale, nu mari, doar ca pe cele galbene le-am pus in 2 ghivece mai mari.
Cand au inceput sa creasca am avut o mare problema: toata lumea imi spunea ca “trebuiesc copilite”
Ce naiba mai era si asta? Am intrebat in stanga si-n dreapta si intr-u tarziu m-am lamurit: trebuia sa rup toate mladitele care cresteau pe langa firul principal. Am facut chestia asta la unul din firele de rosii, dupa care m-am gandit ca in poza rosiile cherry aratau cam ca o tufa, asa ca nu le mai rup nimic.


Am avut dreptate: cele necopilite au avut din abundenta rosii, mai multe decat cea necopilita.


Le-am mutat pe terasa cand au inceput sa infloreasca ca ma gandeam ca nu am cum sa fac pe albinuta si sa le polenizez, mai ales ca anul trecut a plouat in primavara(cam ca si acum) si astfel nu ma mai chinuiam cu udatul....


Am facut poze florilor galbene de rosie, ca erau asa de mici si dragalase!!!

Si dupa flori au urmat rosiile verzi, dupa care s-au ingalbenit sau inrosit, dar era asa de dragut sa le culeg pana tarziu in iarna cand, mutate in casa, vrejul se uscase si lasase 4-5 rosioare mici care s-au inrosit pe masura ce vrejul se usca. 


Am facut salata caprese sub forma de turnulete (ca doar erau ultimele mele rosii cherry si trebuiau sa fie puse in valoare!)
Asa ca daca asigurati polenizarea, in jardiniera sau pe terasa, puteti avea fara probleme rosii cherry din productie proprie!