Japonia Culinara (iii)
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
Îmi imaginasem că în Japonia nu se consumă carne, până când am văzut la televizor un reportaj despre “Kobe beef” – carnea de vită non plus ultra. Ca şi în cazul şampaniei (doar şampania produsă în regiunea Champagne are voie să se numească şampanie), “Kobe beef” are voie să se numească doar carnea provenită de la vitele din rasa Tajima crescute în regiunea Kobe, situată în apropierea oraşului Kyoto. Special la această carne este structura ei marmorată. Vitele sunt foarte răsfăţate – ele sunt masate în fiecare zi, astfel straturile de grăsime se întrepătrund cu muşchii. Se spune că li s-ar da chiar şi o bere pe zi pentru a le creşte pofta de mâncare. Preţul cărnii Kobe este foarte ridicat, însă carnea de vită ce se poate cumpăra din orice piaţă arată la fel de bine.
Bineînţeles că nu am ratat şansa să părăsesc oraşul Kobe, fără să încerc această delicatesă. Kobe beef şi-a câştigat pe drept renumele. În timpul prăjirii grăsimea se topeşte şi rămâne un muşchi cu o consistenţă extrem de fină şi fragedă. Iar pentru a-I simţi adevăratul gust, carnea se prepară pe grătar şi se serveşte doar cu diferite amestecuri de sare cu matcha sau sos de soia.
În Japonia se consumă într-adevăr cărnuri, însă în cantităţi mai mici decât la noi şi în general tăiată în felii subţiri. Rar se cumpără un kilogram de carne.
Carnea de vită se poate prepara în diferite moduri:
- Shabu-Shabu - felii de carne fierte într-un vas cu supă de legume şi/sau lapte de soia care este aşezat pe masă deasupra unui fierbător,
- Yakiniku - felii subţiri de carne prăjite pe un grătar integrat în masă, servit cu legume diverse care se prăjesc de asemenea pe grătar
- sau chiar ca sushi.
Şi carnea de porc se consumă în Japonia. Cele mai cunoscute mâncăruri cu carne de porc sunt Tonkatsu - şniţel din cotlet de porc şi Buta no Kakuni – un fel de tocăniţă făcută din carne de porc de pe burtă, care se fierbe timp de mai multe ore la foc mic.
Se mai poate servi ca mai jos, cu supă Udon (o supă cu tăieţei lungi şi groşi).
Cea mai cunoscută mâncare din carne de pui este fără îndoială Tori (no) Karaage – bucăţi de pui, mai ales pulpă de pui cu piele, marinate şi prăjite. Se servesc cu o felie de lămâie sau cu maioneză.