Janssons Frestelse (tentatia Lui Jansson)
articol scris de poppy-planet.blogspo blog poppy-planet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tentatia lui Jansson. Asa se numeste acest fel de mancare specific suedez. Este extrem de popular si se gateste ca si mancare traditionala pentru masa de Craciun. Nu exista suedez care sa nu manance "Janssons" de Craciun.
Anul acesta m-am hotarat sa fac si eu! Exista mai multe variante de retete, dar doua dintre ele sunt preferate. Eu am sa prezint varianta care mi s-a parut mie mai potrivita. Cealalta varianta o puteti gasi pe blogul Elenei.
Mai multe informatii puteti gasi aici.
Am folosit:
- cartofi
- 3dl smantana lichida
- 3dl lapte
- 2 conserve ansoa (250gr)
- 2 cepe mari
- unt (circa 150gr)
- pesmet
- sare si piper
- 1 lingura zahar tos
Cartofii se spala, se curata si se taie betisoare subtiri, mai subtiri ca la cartofii prajiti.
Ceapa se taie julien.
Ansoa se taie marunt. Sucul care era in conserva se pastreaza, pentru ca il vom folosi si pe el.
Intr-o oala se pun 50gr unt la topit. Se caleste ceapa putin, fara a o lasa sa prinda culoare.
Se adauga smantana si laptele si se da in clocot. Cand fierbe se adauga cartofii, fileurile se ansoa si zaharul. Se lasa aproximativ 5 minute pe foc, sau pana se inmoaie cartofii.
Se adauga zeama din conserve, sare (doar daca mai trebuie, ansoa sunt sarate) si piper dupa gust.
Se toarna totul intr-o tava termorezistenta unsa cu unt in prealabil.
Deasupra se presara mult pesmet. Mult. Din loc in loc se aseaza bucatele mici de unt.
Se da la cuptor, 175 grade Celsius pentru circa 45 de minute.
Pentru iubitorii de "sarat" va fi o nebunie! E cremos, extracremos as putea zice, daca se face dupa aceasta metoda.
Pofta buna!