Istoria „supei”
Sursa Istoria „supei”
articol scris de Gatind cu Mira blog gatindcumira.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Supele sunt gustari delicioase care ne potolesc
numaidecat foamea, preparate care pot fi servite chiar si intre mese.
Indiferent unde ne aflam si in ce anotimp suntem, o supa buna face minuni!
Odata cu “descoperirea” supei, omul a inceput sa
capete si sa-si desavarseasca si celalate experiente culinare. Acest
preparat l-a hranit si l-a salvat pe om de cele mai crunte perioade de foamete,
pe timp de razboi sau calamitati naturale. Toate popoarele detin in cultura lor
culinara traditionalele supe.
Supa – baza unui start sanatos in viata de zi cu
zi
Oamenii au descoperit focul in timpul epocii de
piatra, astfel incat au invatat sa-si prepare hrana pentru traiul zilnic. Peste
pietrele incinse, acestia asezau recipiente mari din metal, faurite de ei, pe
care le umpleau cu apa, apoi adaugau plante si mirodenii binecunoscute de
ei, radacini si diverse leacuri comestibile.
Cu timpul, cerealele precum graul, ovazul sau
meiul au castiga in notorietate si importanta, devenind astfel parte satioasa
din mesele importante ale zilei. Mult timp, supele din cereale au reprezentat
un mic dejun tipic pentru orice patura sociala.
Traditia se pastreaza…
In trecut, in bucatariile manastirilor, a
caselor de copii sau in familiile numeroase si sarace, fierbea mereu pe focul
cu lemne o oala mare cu o zeama care era "lungita" de fiecare data
cand ajungea la jumatate. Din aceasta se hraneau gurile numeroase de oameni
nevoiasi. In timp, aceasta zeama a inceput sa devina din
ce in ce mai bogata in verdeturi, legume si condimente de tot felul. Foarte rar
se intampla sa se adauge carne. Daca o perioada, oamenii moderni au renuntat la
acest preparat in detrimentul altor mancaruri mai mult sau mai putin sanatoase,
supa incepe sa revina incet incet in “trend” si sa se regaseasca pe meniurile celor
mai fine restaurante si localuri. In unele zone din Romania supa inca este o
mancare traditionala din meniul importantei zile de duminica. Eu un anu as
refuza niciodata o supa de pui sau de vita cu taitei