contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Istoria „supei”

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Supele sunt gustari delicioase care ne potolesc numaidecat foamea, preparate care pot fi servite chiar si intre mese. Indiferent unde ne aflam si in ce anotimp suntem, o supa buna face minuni!
Odata cu “descoperirea” supei, omul a inceput sa capete si sa-si desavarseasca si celalate experiente culinare. Acest preparat l-a hranit si l-a salvat pe om de cele mai crunte perioade de foamete, pe timp de razboi sau calamitati naturale. Toate popoarele detin in cultura lor culinara traditionalele supe.
Supa – baza unui start sanatos in viata de zi cu zi

Oamenii au descoperit focul in timpul epocii de piatra, astfel incat au invatat sa-si prepare hrana pentru traiul zilnic. Peste pietrele incinse, acestia asezau recipiente mari din metal, faurite de ei, pe care le umpleau cu apa, apoi  adaugau plante si mirodenii binecunoscute de ei, radacini si diverse leacuri comestibile.
Cu timpul, cerealele precum graul, ovazul sau meiul au castiga in notorietate si importanta, devenind astfel parte satioasa din mesele importante ale zilei. Mult timp, supele din cereale au reprezentat un mic dejun tipic pentru orice patura sociala.

Traditia se pastreaza…
In trecut, in bucatariile manastirilor, a caselor de copii sau in familiile numeroase si sarace, fierbea mereu pe focul cu lemne o oala mare cu o zeama care era "lungita" de fiecare data cand ajungea la jumatate. Din aceasta se hraneau gurile numeroase de oameni nevoiasi. In timp, aceasta zeama a inceput sa devina din ce in ce mai bogata in verdeturi, legume si condimente de tot felul. Foarte rar se intampla sa se adauge carne. Daca o perioada, oamenii moderni au renuntat la acest preparat in detrimentul altor mancaruri mai mult sau mai putin sanatoase, supa incepe sa revina incet incet in “trend” si sa se regaseasca pe meniurile celor mai fine restaurante si localuri. In unele zone din Romania supa inca este o mancare traditionala din meniul importantei zile de duminica. Eu un anu as refuza niciodata o supa de pui sau de vita cu taitei