Islere
Sursa ISLERE
articol scris de adiscookblogspotco blog adiscook.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru weekend am preparat işlere. Au mers de minune cu cafeaua de dimineaţă. Dintre cele două variante le-am ales pe cele "umplute" cu cremă. Varianta originală provine din Imperiul Austro-Ungar, mai exact din Bad Ischl, reşedinţa de vară a familiei imperiale austriece. Işlerul "umplut" cu gem de zmeură era preferatul împăratului.
Ingrediente aluat:
- 250 g făină
- 50 g unt moale
- 100 g untură
- 100 g alune măcinate
- 70 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 linguri apă rece
Ingrediente cremă ganache:
- 200 ml smântână pentru frişcă
- 200 g ciocolată cu lapte
Ingrediente glazură ciocolată:
- 220 g ciocolată 65% cacao
- 100 g unt
- 3 linguri ulei
- 1 lingură zahăr pudră
Pentru aluat se freacă untul şi untura cu zahărul (untura se poate înlocui cu 150 g unt. În cazul acesta nu se pune apa), se adaugă făina, alunele măcinate, zahărul vanilat şi apa rece. Se frământă cu mâna până se omogenizează aluatul. Se formează o bilă mare care se acoperă cu folie şi se dă o oră la frigider.
Aluatul se împarte în patru părţi şi, pe blatul de lucru, se întinde cu sucitorul câte o foaie cu grosimea de 3-4 mm, care se taie în rondele cu o formă sau un pahar. Rondelele se ridică cu lama lată a unui cuţit şi se aşează pe tava neunsă, cu o distanţă de câţiva cm între ele.
Tava se dă la cuptor unde rondelele se coc la foc mijlociu 15 - 20 de minute, cât să se rumenească uşor.
Crema ganache: smântâna pentru frişcă se încălzeşte la foc mic, într-o crăticioară cu fund dublu. (Atenţie!!! NU se fierbe). Când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc şi se toarnă ciocolata tocată. Se lasă câteva minute fără să se amestece, apoi se amestecă încet până când toată ciocolata se topeşte.
Crema rezultată se dă la rece pentru minim 3 ore sau de seara până dimineaţa, când se va bate.
Rondelele de biscuiţi se lipesc câte două cu cremă.
Glazura: se toacă ciocolata, se pune într-o crăticioară împreună cu untul, uleiul şi zahărul, pe bain-marie. Se lasă cca. 1 - 2 minute după ce toate ingredientele s-au topit apoi se ia crăticioara de pe foc şi se lasă puţin să se răcorească. Cu ajutorul unei linguri se distribuie pe fiecare işler cu cremă. .
Işlerele se lasă simple, glazurate cu ciocolată, sau se pot orna cu ciocolată.
Poftă bună!