Islere
Sursa ISLERE
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru ca intram in luna decembrie si incepe activitatea de inspirare pentru ce prajituri vom face de sarbatori, m-am gindit sa pun reteta de islere, facute cu sirguinta in fiecare an, fara de care sarbatorile de iarna parca nu au farmec !
Aluatul este simplu si clasic : 250 g de faina, 200 g unt, 100 g nuci macinate, 70 g zahar pudra si un plic cu zahar vanilat. Toate se amesteca (untul trebuie sa fie moale) , nu se framinta foarte mult, doar pina ce se omogenizeaza si se da la rece . Eu de regula fac aluatul de seara pentru dimineata dar se poate folosi si daca sta doar o ora la rece. Se ia cite o bucata de aluat, se intinde cu sucitorul pe masa, foaia cam de 4 mm si se taie forme rotuinde cu ajutorul unui pahar de tuica, cu marginea subtire, data mereu prin faina .
Se coc cam 15 minute, pe foaie de hirtie, si se lucreaza atent la scoatere deoarece sint tare fragede. Crema de ciocolata cu care se lipesc doua cite doua este o crema simpla de unt cu zahar si ciocolata neagra ( fara ou, fara nimic pentru islerele rezista mai mult timp ), eventual o picatura de rom, sa ii schimbe gustul. Dupa ce le-am lipit doua cite doua, le glazurez cu glazura de ciocolata sau pur si simplu cu ciocolata topita in care am pus un pic de ulei si apoi sint doua variante de decorare, eu le folosesc pe amindoua: rostogolesc islerele pe cant prin nuca macinata si apoi pun bombonele peste ele sau le las sa se usuce glazura si apoi le decorez cu fir de glazura de diferite culori(din ciocolata alba colorata )
Sint foarte aspectuoase, foarte gustoase si copiii care vin la colindat intotdeauna sint tentati sa ia o astfel de prajiturica !