contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Islere

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




Pentru ca intram in luna decembrie si  incepe  activitatea de inspirare pentru ce  prajituri  vom face de sarbatori, m-am gindit sa pun  reteta de islere, facute cu sirguinta in fiecare an, fara de care  sarbatorile  de iarna parca nu au farmec !

Aluatul este simplu si clasic : 250 g de faina, 200 g unt, 100 g nuci macinate, 70 g  zahar pudra  si un plic cu zahar vanilat. Toate se amesteca (untul trebuie sa fie  moale) , nu se framinta foarte mult, doar pina ce se omogenizeaza si se da la rece . Eu de regula fac aluatul de seara pentru dimineata dar se poate folosi si daca sta doar o ora  la rece. Se ia cite o bucata de aluat, se intinde cu  sucitorul pe masa, foaia cam de 4 mm si se taie forme rotuinde cu ajutorul unui  pahar  de tuica, cu  marginea subtire, data mereu prin faina .
Se coc  cam 15 minute, pe foaie de hirtie, si se lucreaza atent la scoatere deoarece sint tare fragede. Crema de  ciocolata  cu  care se lipesc doua cite doua este o crema simpla de unt cu  zahar  si ciocolata neagra ( fara ou, fara nimic pentru islerele rezista mai mult timp ), eventual  o  picatura de rom, sa ii schimbe gustul. Dupa ce le-am  lipit doua cite doua, le glazurez cu  glazura de ciocolata sau pur si simplu cu ciocolata topita in care am pus un pic de  ulei si apoi sint doua variante  de decorare, eu  le folosesc pe amindoua: rostogolesc islerele pe cant  prin nuca macinata si  apoi  pun bombonele peste ele  sau  le las sa se usuce glazura si apoi le decorez cu  fir de glazura de diferite culori(din ciocolata alba  colorata )
Sint foarte aspectuoase, foarte gustoase si  copiii care vin la colindat intotdeauna sint tentati sa ia o  astfel de prajiturica !