Invataturile Doamnei Comsa Despre Prepararea Suncilor
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Trebuie sa recunosc, nu ma innebunesc dupa sunca din comert, cele mai multe sunt incarcate de apa si de E-uri, unele din ele sunt atat de incarcate de chimicale incat au un gust complet denaturat. Am doar doua firme de comert de la care cumpar constant dar asta doar cand nu avem sunca de casa, preparata magistral si delicios de chiar soacra mea. Inca nu am rugat-o sa-mi dezlege si mie tainele suncii perfecte dar am de gand cat de curand s-o fac, poate chiar la urmatorul taiat de porc. Mai am si o alta sursa pretioasa de informatii: nasul meu a fost fiu de macelar si are multe multe retete traditionale de sunci, salam si alte delicatese, chemicals free. Dar pana una alta, doamna Comsa are niste sfaturi simple pentru o sunca de casa care se anunta absolut delicioasa. Nu stiu cand o voi incerca pe bune dar cine stie, poate altcineva mi-o va lua inainte, manat de curiozitate. Daca incercati reteta de mai jos, imi spuneti si mie cum a fost, nu-i asa?
"Dupa ce am taiat suncile, le lasam sa se raceasca, apoi cu un cutit lung si ascutit le strapungem crucis si curmezis, la 2 - 3 locuri, in jurul osului, introducand cu degetele in aceste canaluri, de fiecare sunca socotit 15 - 20 grame salitru, mestecat cu 300 - 350 gr. sare alba si pisata marunt; salitru face, ca suncile sa aiba un gust placut, pastrandu-le in acelas timp coloarea rosie si frumoasa.
Dupa ce le-am sarat intern si extern, dupa cum am aratat mai sus, le asezam intr-un vas de lemn curat (hardau mare), presarand printre ele o capatana usturoi curatit udandu-le cu o saramura facuta din 2 kgr. apa si 1/4 kgr. sare lasandu-le sa stea 3 - 4 zile nemiscate, apoi scoase si din nou le asezam in hardau, intorcandu-le pe cealalta parte, dar asa ca cele cari au stat la suprafata sa fie puse acum la fund, apoi punem din nou peste ele saramura scursa din hardau; astfel procedam cu suncile 10 - 12 zile, din cand in cand intorcandu-le si punand saramura peste ele.
Dupa 12 zile le scoatem din hardau, apoi din nou asezam suncile in hardau, punand peste ele urmatoarea saramura: 5 kgr. apa, 50 gr. salitru, 250 gr. boabe de enupere, 50 gr. foi de dafin, 20 gr. rosmarin uscat, 200 gr. coriandru, 200 gr. piper negru, 200 gr. inibahar, toate afara de piper si de foile de dafin, sdrobite, dar nu prea tare, apoi toate puse intr`o oala mare sa fearba, dupa aceea lasat sa se raceasca; zeama aceasta, rece o punem peste sunci. In saramura aceasta mai stau suncile alte 8 - 10 zile, intorcandu-le din 2 - 3 zile odata.
Dupe ce au stat suncile 12 zile in saramura aratata, le scoatem din hardau, le spalam putin cu apa rece si le punem sa stea in aer 2 - 3 zile sa se svante, apoi date la fum, insa fumul sa fie tot cate putin si neintrerupt, unde vor sta 5 zile si de aici le acatam in camara rece si uscata.
Cantitatile ingredientelor, din cari se compune saramura, precum si usturoiul, pentru sunci descrisa mai sus, corespunde pentru 4 sunci, deci avand mai multe sunci, se va calcula de fiecare 4 sunci atata cat s-a aratat mai sus.
Daca vrem sa conservam carnea si suncile mai mult timp, ca proaspete, atunci le invelim, dupa ce le-am luat din fum, in hartie curata si asezandu-le intr`o lada, le acoperim bine de jur-imprejur cu cenuse cernuta si uscata.
Vrem sa ferbem o sunca, atunci o spalam mai intai in apa calda, apoi pusa intr`o oala mare cu apa rece cat sa o acopere, sau invasul anume pentru fertul suncei, acoperind vasul, sa fearba incet 2 ceasuri; dupa aceea lasata in zeama ei sa se raceasca, cand va fi foarte gustoasa.
Taerea suncei se face in dunga, punand-o in tinatorul de sunca (fig. 6).
Cine vrea sa aiba sunci si mai gustoase, sa le fearba in jumatate apa si tot atata vin alb."