Intre Gulas Si Tocana - Ceaunita
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Asa de frumosi sint cartofii noi incit ma tenteaza grozav atunci cind ii vad pe tarabele din piata .
M-am gindit sa fac o mincare la ceaun cu carne de curcan, cartofi noi, morcovi proaspeti si zemosi, ceapa alba (noua, cruda), rosii proaspete si ardei grasi verzi, foarte carnosi si frumosi.
Practic mincarea se situeaza intre gulas si tocana, probabil ca are un gust aparte find facuta intr-un ceaun de tuci emailat, gros si greu dar in acelasi timp este si destul de dietetica, fiind facuta cu carne de curcan.
Am undit ceapa intr-un pic de ulei de masline, am pus carnea de curcan, s-a undit si ea schimbindu-si culoarea, am pus morcovul , ardeiul gras si rosiile tocate, am pus boia de ardei, sare, piper, ardei iute, foi de dafin si o cana de apa si am lasat la fiert acoperit, la foc mic si domol.
Cind carnea a fost fiarta, am pus cartofii noi curatati si spalati si am lasat sa fiarba incetisor, pina ce cartofii au inceput sa se sfarime.La acest moment, mincarea este deja ingrosata, a scazut suficient.
Se da la o parte, se pun verdeturi tocate (patrunjel, marar, frunze de telina si leustean ) . Toate acestea vor aroma atit de bine ceaunita incit gustul este fabulos. Este singura mincare in care pun toate verdeturile, amestecate.
I-am spus ceaunita pentru ca , de regula, o fac la soba, afara, nu-i port grija, ceaunul isi face treaba, doar din cind in cind se mai pune cite un lemn pe foc.
Este absolut delicioasa, buna de facut cind ai musafiri dragi, cu care vrei sa ai la dispozitie mult timp pentru povesti, poate sta linistit pe post de garnitura, pe linga un gratar ceva mai gras.