contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Interviu Valentina Ionita

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Interviu publicat pe site-ul http://www.gustos.ro/
28 ianuarie 2010
Am gatit, gatesc si voi gati cu mare placere pentru cei dragi inimii mele
Suntem onorati sa o avem invitata in aceasta saptamana la rubrica "Interivurile Gustos.ro" pe doamna Valentina Ionita.
Doamna Ionita ocupa cu cinste locul I in topul membrilor Gustos.ro si din octombrie 2008, de cand face parte din comunitatea noastra a publicat peste 500 de retete pesonale si retete testate.
Dar, dincolo de aceste date impresionante, doamna Ionita reprezinta pentru noi toti un adevarat exemplu de viata. Un exemplu de credinta, de dragoste fata de semeni si de biruinta. Doamna Ionita, echipa Gustos.ro va multumeste pentru ca sunteti alaturi de noi!
Va invitam pe toti sa va bucurati de acest interviu emotionant.



Sunt inca in viata, deci exist… Am 42 de ani ,am un sot iubitor, rabdator, intelegator, o fiica in varsta de 22 de ani studenta in anul III la doua facultati (Jurnalism si Drept). Cel mai mult urasc minciuna si nepasarea, iar pe prosti am invatat sa ii tratez cu indiferenta. Sunt nascuta sub semnul zodiei Taurului pe 30 aprilie 1968 si consider ca sunt in continuare o luptatoare.


Pana in anul 2005 viata mea era cum nu se poate mai normala si mai frumoasa: eram o fire activa,vesela, plina de sperante, aveam o cariera in plina ascensiune in administratie si politica, o casa, prieteni, o familie care ma iubea si mi se parea ca nu exista un lucru pe lumea asta care ar putea sa stea in calea vietii fericite si linistite pe care mi-o doream pana la sfarsitul vietii…
Dar, cu toate acestea inevitabilul, tragicul a intervenit si viata mea s-a schimbat radical…
Cand am aflat diagnosticul, mi-a trecut prin fata ochilor si prin minte toata viata mea pana in acel moment…tot ceea ce reusisem sa fac pana atunci…tot ce nu reusisem…tot ce mai vroiam sa fac… Am simtit ca viata mea era la final…
Viata si-a urmat insa cursul ei…Am fost pensionata medical, am trecut si trec printr-o perioada grea, dar sotul, fiica, parintii ,soacra lupta alaturi de mine…
1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine v-a fost profesor?
Mentorii mei in “ale gatitului” sunt bunica mea de care imi este tare dor si matusa mea de la tara com. Ulmu jud.Calarasi, unde dealtfel am si copilarit si nu in ultimul rand mama mea careia ii multumesc pentru ca “sunt in viata,deci exist”…
Am inceput sa gatesc inca din scoala generala la orele dnei prof Pana ,care a stiut cum
sa faca ca din manutele elevelor sale sa iasa ceva gustos si sa fie atrase pe termen lung si in cel mai placut mod de arta culinara.
2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand pregatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?
Am gatit, gatesc si voi gati cu mare placere pentru cei dragi inimii mele (familie, parinti, rude, prieteni)…
De regula imi place sa pregatesc mancarea singura,fara ajutoare,asa pot sa-mi pun linistita ideile in aplicare …Sotul meu gateste si el foarte bine, fiica mea a inceput sa faca mici experimente culinare,unele placute,altele mai putin placute si nu de putine ori am fost la randul meu rasfatata de cei dragi…
3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?
Indiferent de tipul de personalitate cu care avem de-a face pana la urma, experienta unei boli si in special a unei boli incurabile, asa cum sunt bolile autoimune,de colagen, fara indoiala…este o incercare greu de trecut…
Sa creez un site si sa infiintez o asociatie pentru toti cei care sufera de aceste boli cumplite, sa luptam impreuna pentru crearea unor centre specializate in tratarea acestor boli,sa ne cunoastem povestile,regimul de viata, de alimentatie si sunt sigura ca destinele multora dintre noi chiar se aseamana…
4. Care este mancarea din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?
Sunt multe mancaruri preparate de bunica si de matusa de la tara (com Ulmu jud.Calarasi) de care mi-aduc aminte si pe care le pregatesc si acum cu mare drag : ostropel de porumbel cu mamaliguta, porumbei inveliti in frunze de tei si costita afumata la frigare, ciulama de porumbel (verii mei erau columbofili, cresteau porumbei voiajori, dar si pentru carne), flori de dovleac umplute cu branza de capra, peste sarat cu orez, cartofi cu orez la cuptor, pesmeti umpluti cu branza si painea coapta in cuptorul cu lemne,iar pe mama sigur am s-o pun sa ne pregateasca cel mai bun tort de mere ornat cu frisca preparata in casa,asa cum imi pregatea cand eram copil…
5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?
Imi iubesc familia pana la Doamne Doamne si inapoi…Ma relaxeaza gatitul, pescuitul, ma pasioneaza tot ce tine de religie, parapsihologie, feng-shui, politica, literatura, filmele si muzica buna.
Sunt mandra ca din octombrie 2008 fac parte din marea familie gustos.ro si acest lucru m-a ajutat sa trec mai usor peste toate obstacolele…
6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?
Offf…ce alegere grea… Cel mai mult mi-a placut vacanta petrecuta in Maramures la Sighetul Marmatiei ,vechea capitala a Maramuresului istoric. M-au atras in primul rand peisajul de vis, nenumaratele atractii naturale si obiectivele turistice, legatura dintre om si Dumnezeu care este sugerata insasi prin obiectul creatiei, a muncii si a dreptatii si anume crucile. Cimitirul Vesel care s-a ridicat de peste 50 de ani asemenea unui brand care insoteste locuitorii Sapantei, asigurandu-le nemurirea si a devenit intre timp un exemplu si o atractie pentru turismul romanesc …
Alt loc drag este Manastirea Varatec jud.Neamt. unde mergeam de cel putin doua ,trei ori pe an si intre timp vizitam impreuna cu cele trei maicute de suflet toate manastirile si schiturile din Bucovina, Moldova, adevarate comori ortodoxe romanesti si reprezinta locul ideal in care sa te simti bine, sa te bucuri de liniste, sa admiri picturi sau sa meditezi la divinitate.
Iar de traditiile,obiceiurile si ospitalitatea acestor zone ce sa mai vorbim? De fiecare data eram uimiti de diversitatea mancarurilor preparate. Am mancat pentru prima data musaca din peste,ciorba cu perisoare din branza,am baut tuica cu o culoare,o aroma si un gust deosebit datorita unei plante numita “melita” care se gaseste numai in Nordul Moldovei.
7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?
Si aceasta este o intrebare grea,un exercitiu de memorie…
Prea bine nu-mi mai amintesc, dar cu multi ani in urma am vrut sa gatesc ceva,dar uitand sa cumpar anumite ingrediente fiind presata de timp am fost nevoita sa termin mancarea asa…si a iesit cu totul si cu totul altceva. Suparata si naucita ce credeti ca mi-am zis? Este adevarat ca o masa imbelsugata si bine servita este adeseori semnalul bunei dispozitii,dar in cazul meu,am considerat ca vinul “dezleaga limba si barierele sufletului”,asa ca am pornit la atac…Intre timp a fost gata si mancarea,dar spre surpriza mea, invitatilor chiar le-a placut atat de mult preparatul meu “minune” incat nu si-au dat seama ca ei ”comandasera” altceva…
Pentru mine a fost amuzant,iar de atunci a inceput adevarata joaca, improvizatie in bucatarie, au inceput sa prinda viata o serie de retete a caror realizare m-au entuziasmat si totodata m-au incurajat datorita rezultatelor obtinute…
8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
Imi place foarte mult sa gatesc cap de vitel in aluat,chiar daca dureaza foarte mult prepararea …Din intamplare am aflat ca pentru musulmani capul de vitel este o delicatesa,asa ca am facut comanda la o macelarie musulmana ,dar nu am putut insa afla cu exactitate si modul de preparare.Vazandu-ma cu o capatana de vitel de 3-4 kg in brate,aveam totusi un eveniment important de sarbatorit si cum vroiam ceva cu totul iesit din comun pentru a-mi surprinde invitatii,numai exista cale de intoarcere.Am experimentat pana la urma si in final a iesit o minunatie…iar de atunci o pregatesc de cel putin 3-4 ori pe an…
O sa impartasesc cu prima ocazie si familiei gustos.ro si tuturor vizitatorilor site-ului aceasta minunata reteta.
9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?
Am cateva ustensile foarte vechi care au si valoare sentimentala ,unele dintre ele sunt chiar functionale , la care se adauga ustensilele moderne nelipsite din nici o bucatarie si care sunt de un real ajutor oricarei gospodine…
10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?
Se intampla adesea sa raman in pana de idei, dar intotdeauna tin cont de poftele celor dragi…Imi place foarte mult sa combin alimentele, ingredientele, chiar unele retete si sa vin mereu cu cate o imbunatatire,mai ales ca am fost influentata atat de bucataria din Muntenia (unde am copilarit)cat si de bucataria dobrogeana (locuind in aceasta zona ). Ambele sunt bucatarii usoare, rafinate, pline de prospetime, traditiile mostenite de la strabuni si arta culinara au ramas la mare cautare si au fost influentate de bucataria sarbeasca, greceasca, turceasca, ruseasca, armaneasca. In prezent bucataria romaneasca a adus imbunatatiri acestor influente in functie de gusturi, obiceiuri si preferinte…Legumele si lactatele sunt la mare cautare,dar si meniurile pe baza de carne de vita,oaie, pasare,porc si peste sunt foarte diversificate…
In plus atat timp cat exista site-ul gustos.ro nu ai cum sa ramai in pana de idei…Pana si cel mai pretentios om, printre atatea retete adaptate, imbogatite, diversificate si frumos prezentate poate gasi ceva pe gustul lui…
11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?
Dupa parerea mea in bucatarie este nevoie de talent, rabdare, multa munca, sudoare si nu in ultimul rand de dragoste si pasiune.Dar a gati nu este totul…A fi o gazda perfecta,a crea o atmosfera placuta, a aranja frumos o masa,a decora atragator pana si o mancare simpla este tot o arta .
12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?
Fiecare cartier al Constantei are amenajata cel putin o piata agro-alimentara de unde ne putem procura produsele proaspete, restul produselor achizitionandu-le din hypermarket,supermarket,dar nu ocolim nici magazinele de cartier…
Doresc sa multumesc celor care se chinuie zi de zi ca site-ul gustos.ro si implicit noi sa existam si tuturor celor care m-au ajutat, m-au incurajat si m-au sprijinit cu eficienta sa continui activitatea pe gustos.ro.


Articol recomandat de valentinaghidculinar.blogspot.com