Internetul, O Enigmă Pentru 47% Din Români
articol scris de valentinaghidculinar blog valentinaghidculinar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Publicat de Coralia Popescu în Noile Media și Web 2.0 la iulie 11, 2012
Potrivit unui sondaj Eurobarometru, 47% dintre români nu au folosit niciodată serviciile de Internet. Rezultatele sondajului ne poziţionează pe penultimul loc în Europa la acest capitol.
Potrivit publicaţiei www.dailybusiness.ro, la sfera opusă se află Olanda, Danamerca şi Suedia, cele trei ţări fiind în topul clasamentului cu un procent de 83%. În clasament, România se poziţionează pe acelaşi loc cu Bulgaria, cu acelaşi procent de 47%.
Potrivit sondajului, după România se înregistrează Portugalia, în care 58% din populaţie a recunoscut că nu folosesc internetul.
Dintre românii care utilizează internetul, 26% o fac cel puţin o dată pe săptămână, iar 15% accesează mediul online zilnic sau aproape zilnic.
Acelaşi studiu arată că numai 50% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au folosit vreodată un calculator, în comparaţie cu 96% în Suedia, 94% în Danemarca şi Olanda, 93% în Finlanda sau 91% în Marea Britanie.
Media europeană cu privire la categoria de vârstă 16 – 74 de ani este de 96%. În state precum Olanda, Austria, Finlanda, Suedia, Marea Britanie şi Luxemburg procentajul este de 100%.
Sondajul realizat la nivelul Uniunii Europene a vizat şi securitatea informaţiilor. Astfel, potrivit rezultatelor preluate de către aceeaşi publicaţie, la nivelul Uniunii Europene, utilizatorii de Internet sunt prudenţi la capitolul securitatea informaţiilor. Principalul motiv este că 12% dintre aceştia s-au confruntat cu fraude online, iar 8% au fost victime ale furtului de identitate.
Românii, imprudenţi la securitatea informaţiilor
Cât priveşte România, nu putem fi atât de optimişti. Sondajul arată că 38% dintre români au declarat că nu şi-au instalat măcar o singură dată un antivirus, iar doar 14% dintre aceştia au subliniat că folosesc parole diferite în momentul în care au accesat diferite site-uri.
Mai mult decât atât, rezultatele sondajului reliefează faptul că 89% din utilizatori evită să dezvăluie online informaţii cu caracter personal. Persoanele chestionate consideră că principala cauză a infracţiunilor informatice este chiar lipsa de informare în ceea ce priveşte riscurile legate de criminalitatea informatică.
La sondajul Eurobarometru “Cyber Security”, realizat la nivelul Uniunii Europene, au participat 27.000 repondenţi din toate ţările Uniunii Europene.
Internetul, un OZN ?!
Potrivit site-ului www.antena3.ro, ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, consideră că România deţine zone cu “ultraviteze” la conexiunile de Internet, “programatori ultraperformaţi” şi “hackeri ultraspecializaţi”, dar şi prea mulţi cetăţeni pentru care Internetul este încă “un OZN”.