Insule Plutitoare - Ile Flottante (floating Islands)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Scroll down for English recipe
Saptamana trecuta, intrand pe blogul Laurei Adamache, am descoperit noul concurs pe care il gazduieste, numit "Castiga 300 RON cu desertul tau" . Desertul trebuie sa fie unul facut cu pastai de vanilie. Nici nu se putea ceva mai bun. Vanilia este aroma mea preferata!
Cum am vazut concursul, m-a si strafulgerat o idee: de multa vreme vroiam sa incerc o reteta frantuzeasca clasica, iar acum era exact momentul potrivit. Ile flottante se numeste si pe cat de putine ingrediente contine, pe atat este de buna. Nici nu va puteti da seama ce minuni se pot realiza cu numai 5 ingrediente.
De fapt, dupa ce am mancat acest desert, mi-am dat seama ca ouale si zaharul si laptele si migdalele sunt de fapt doar panza pe care vanilia creeaza adevarate opere de arta. Fara ea, totul ar fi fost tern si fara culoare. De mult n-am mai mancat ceva atat de fin si de aromat. I'm in love!
Eu am modificat putin reteta clasica, care spunea ca spuma de albus trebuie fiarta in lapte. Am copt-o in cuptor, pentru a-i da o textura mai crunchy.
Ingrediente
- 150 g + 220 g zahar tos
- 100 g migdale, taiate grosier
- 5 albusuri (galbenusurile vor fi folosite la creme anglaise mai jos)
- 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- creme anglaise (reteta urmeaza)
- 5 galbenusuri
- 120 g zahar tos
- 1 lingurita amidon(optional)
- 230 ml lapte
- 2 pastai de vanilie (eu am folosit vanilie bourbon din Madagascar si vanilie din Mexic)
- 1 lingura coniac (optional)
Cum se face:
- Pentru creme anglaise: Amesteca cele 5 galbenusuri cu zaharul intr-o craticioara. Cu un mixer bate la viteza mica, pana ce crema se intareste si se albeste (cam 3 minute). Adauga amidonul si amesteca-l bine.
- Taie pastaile de vanilie in doua pe lungime si cu un cutit razuieste semintele. Pune tecile de vanilie in lapte si incalzeste-l pana aproape de fierbere. Amestecand continuu, toarna in fir subtire laptele in crema de oua. Pune inauntru si pastaile de vanilie.
- Pune crema pe foc foarte mic si amesteca incontinuu, pana ce se ingroasa. Aceasta crema nu trebuie sa fie foarte densa, ci mai fluida. Ai grija sa nu fierbi crema, pentru ca se poate branzi.
- Strecoara crema, apoi adauga in ea semintele de vanilie si amesteca bine. Pune creme anglaise la racit.
- Pentru meringue: Incalzeste cuptorul la 120 C. Bate albusurile la viteza mica, pana ce se intaresc putin, 1 minut. Adauga 220 g zahar, putin cate putin, si mixeaza la viteza mare pana ce spuma se inatreste si capata o textura stralucitoare. Adauga esenta de vanilie si mai bate putin s-o incorporezi.
- In tava de aragaz pune hartie de copt si cu ajutorul a doua linguri pune pe ea bile din albus. De fapt le poti face in orice forma doresti, dar eu nu ma prea descurc cu poshul, asa ca am facut niste forme mai rustice :)
- Coace bezelele cam 45 de minute, sau pana cand se intaresc. Raceste-le in tava si scoate-le cu grija, abia cand sunt reci.
- In timp ce bezelele sunt in cuptor, e timpul sa faci garnitura de praline. Mai intai unge cu unt fundul unei tavi, pentru ca pe el o sa pui pralinele la racit.
- Intr-o cratita mai mica pune 150 g de zahar. Pune cratita pe foc mic si lasa zaharul sa capete culoare maronie pe margine. Cu coada unei linguri de lemn adu acest zahar topit catre centru. Amesteca in acest mod, pana ce tot zaharul s-a topit. Ai grija sa nu dai focul prea mare, ca sa nu se innegreasca zaharul (va avea un gust amar). De asemenea ai grija sa nu atingi cu mana zaharul ars pentru ca e FOARTE fierbinte si arde foarte rau. Eu, cu toate ca stiu, de fiecare data cand lucrez cu caramel, o patesc. Chiar si acum, cu greu scriu la tastatura, caci degetul aratator are o mica arsura :( Eee, o sa treaca :) Desertul asta a fost asa de bun, ca a meritat.
- Sa continuam: cand tot zaharul e caramelizat, pune in el migdalele si amesteca-le bine. Toarna pralinele pe fundul tavii unse cu unt si intinde-l in strat subtire. Toate aste se fac repede, pentru ca prin racire caramelul se intareste foarte tare. Cand pralinele s-au racit, rupe-le in bucati mici.
- Pentru servire, pe o farfurie mai adanca pune cateva linguri de creme anglaise cu1-2 bezele deasupra. Presara cu praline. Si lasa-te sedus de aromele si texturile acestor Insule plutitoare.