Inghetata Pina Colada
Sursa Inghetata Pina Colada
articol scris de oanaoana blog Dulciuri ca la Oana acasa
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cea mai gustoasa inghetata pe care am mancat-o in ultimul timp - Pina colada:
Ingrediente crema de baza cu cocos:
- o cana de fulgi de cocos
- o cana de lapte
- 2 cani de smantana grasa
- 150g zahar
- un praf de sare
- o pastaie de vanilie
- 5 galbenusuri
- o lingura de rom negru
Ingrediente sorbet de ananas:
- 2 cani de bucati de ananas proaspat
- 8-10 linguri de zahar
- jumatate de cana de apa rece
Pentru crema de baza cu cocos eu am folosit o nuca de cocos intreaga (pulpa si lichid) dar puteti folosi si fulgi de cocos din comert. Fie ca folositi fulgi proaspeti (bucatile de cocos date prin razatoarea mica) fie ca folositi fulgi uscati, trebuie sa ii prajiti putin la tigaie pana se rumenesc.
Se amesteca laptele cu o cana de smantana, zahar si sare si se pun la foc, cand a dat in fiert se pun fulgii de cocos prajiti si se mai tine la foc inca 5-7 min. Se stinge focul se desface pastaia de vanilie, se razuiesc semintele cu varful cutitului si se pun in crema impreuna cu restul pastaii. Se acopera vasul si se tine la temperatura camerei pana se raceste (cam o ora).
Dupa o ora, se trece crema prin sita (eu nu am folosit fulgii de cocos in inghetata, ci doar infuzia) si se pune iar pe foc. Galbenusurile se bat putin si se amesteca cu crema de lapte si cocos apoi se pun iar la foc mic pana se ingroasa atat de mult incat imbraca spatele lingurii de lemn (cateva minute, nu mai mult pentru ca oul se va face omleta). Se stinge focul si se lasa sa se raceasca putin.
Cealalta cana de smantana se pune intr-un vas incapator, peste ea se toarna crema de cocos (daca s-a inchegat putin sau are mici cocoloase puteti sa o mai treceti o data prin sita). Se adauga o lingura de rom, dar daca vreti un gust mai intens puteti pune doua. Mai bine decat rom negru (care e mai aromat decat cel alb) puteti pune 20 ml de Malibu (rom din trestie de zahar aromat cu extract de nuca de cocos) desi este scump, este foarte calitativ si il puteti folosi si pentru alte deserturi. Crema obtinuta se da la frigider cel putin o ora.
Pentru sorbetul de ananas: se pun pun ingredientele in blender si se pulseaza 1-2 minute pana rezulta un piure fin, apoi se da la frigider cel putin o jumatate de ora.
Daca aveti masina de inghetata o puteti folosi pentru crema de cocos conform instructiunilor. Pentru sorbet eu va recomand sa il puneti intr-un vas metalic si sa il dati la congelator pentru 20 de minute, apoi se amesteca bine cu un tel si se da iar la congelator pentru alte 20 de minute (se repeta actiunea de 2-3 ori pentru a obtine o textura aerata si mai alea pentru a evita formarea de cristale mari de gheata).
Cele doua creme (care acum ar trebui sa aiba textura de semifreddo) se pun alternativ intr-un vas, de preferat sa fie metalic si se da la congelator pana se intareste (cateva ore sau peste noapte).
Inainte de a pune inghetata in cupe se lasa putin la temperatura camerei pentru a fi usor de folosit. Eu am o lingura speciala de inghetata dar puteti folosi si o lingura normala.
Sper sa va placa aceasta idee si sper sa o incercati si voi, iar daca o incercati mi-ar placea sa imi spuneti ce parere aveti. Pentru alte idei de inghetata puteti incerca si retelele de mai jos. S'aveti pofta!