Inghetata De Zmeura
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Nu-mi prea place zmeura din simplul motiv ca sambureii aceia mici ai ei ma cam deranjeaza la fiere. Dar cum in spatele gradinii alor mei, troneaza o padurice de zmeura, chiar ar fi pacat sa nu ma stradui putin sa o gatesc in asa fel incat sa nu-mi cada rau si sa ma si dedulcesc. In consecinta….inghetata de zmeura. Cred ca am stranse vreo sase sapte retete cel putin de inghetata de zmeura. De ce prima aleasa a fost aceasta? Simplu. Aveam toate ingredientele in casa si nu a trebuit nici o cumparatura in plus ca sa o pregatesc. Si e chiar stupid de simpla. Eu am avut doar o jumatate de kg de zmeura, asa ca restul cantitatilor de mai jos au fost injumatatite in consecinta. Avem nevoie de:
La un kilogram de zmeura
- 250 gr. zahar
- 500 ml frisca lichida
Punem zmeura intr-un bol cu apa, o spalam cu miscari….delicate dupa care o mai lasam nitel ca sa se curete de toate eventualele gaze, viermisori si alte vietuitoare ce isi faceau veacul pe acolo.
Scurgem zmeura de apa si o zdrobim bine, euuna am fost foarte eficienta, terciuind-o cat ai zice peste in robot. Apoi am dat pireul de zmeura prin sita, mestecand cu o lingura ca sa scap de sambureii enervanti si sa raman doar cu pulpa de fructe delicioasa.
Next step: am turnat zaharul in pireul de zmeura (eu ii zic pireu dar arata mai degraba ca ….o supa crema) si am amestecat constiincios pana cele doua ingrediente “s-au imprietenit la catarama”.
Am batut frisca pana a stat teapana si am amestecat-o cu pireul de zmeura.
Am turnat compozitia intr-o galetusa de smantana, am bagam la congelator trei ore, timp in care din jumatate in jumatate de ora am scos vasul si am amestecat constiincios ca sa nu se formeze ace (regula de aur pentru oricine gateste inghetata fara masina de inghetata ).
Servita cu nitica menta, biscuiti, piscoturi si ce va mai place. Cum e nitel acrisoara de la fructe, nici nu-ti mai trebuie altceva intr-o zi caniculara de vara.