Inghetata De Martipan
articol scris de vavynutz blog bucatarsubacoperire.blogspot.com
V-am povestit ieri despre pranzul copios in familie dar nu v-am aratat desertul. Ei bine, iata-l!
inghetata de martipan delicioasa langa care s-au potrivit accidental dar excelent niste pricomigdale aduse de Oana si Ciobi.
500 ml lapte integral
200 ml smantana pentru frisca
3 galbenusuri
50 g zahar
100 g martipan
3-4 linguri lichior de martipan (sau 2 lingurite estenta de migdale)
un praf de sare de mare
Intr-o cratita mica amestecam laptele, smantana si zaharul si le punem pe aragaz la foc mic pana se topeste zaharul si amestecul se incalzeste, fara sa fiarba insa. Adaugam cu grija jumatate din cantitate peste galbenusuri, ametecand bine cu telul, apoi punem totul inapoi in cratita si lasam iarasi la foc mic pana ce compozitia se ingroasa si obtinem o crema moale si fina. Aveti grija sa nu dati focul prea tare si sa ametecati din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Tunam compozitia in robot, adaugam martipanul si lichiorul (eu am avut o sticla cumparata de Craciun de la Bacania Veche, de care nu m-am indurat sa ma ating pana acum) si mixam bine pana martipanul se ameteca omogen in compozitie. Lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei sau o grabim un pic ajutandu-ne de un vas plin cu apa si cuburi de gheata in care scufundam vasul cu compozitia noastra apoi o inghetam in aparetul de inghetata. Inainte de servire adaugam cateva pricomigdale (puteti chiar sa le zdrobiti si sa le amestecati in inghetata) si stropim cu putin lichior.
Ce poate fi mai bun la sfarsitul unei mese copioase decat un desert rece, cremos si un pic alcoolizat?