Inghetata De Capsune
Sursa Inghetata de capsune
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Capsunele sunt fructe de sezon tonice, remineralizante, depurative, reechilibrante din punct de vedere nervos si endocrin, motiv pentru care sint recomandate pentru consum atit copiilor cit si adultilor si persoanelor in virsta.
Cu un bogat continut de saruri de potasiu, fosfor, sodiu, calciu si fier, vitaminele A, B1, B2 si C au un puternic efect antioxidant si antiinflamator. Prin polifenolii din compozitia capsunelor se reduce inflamatia cronica, prin urmare se recomanda consumul saptaminal de catre persoanele care sufera de boli precum artrita, astmul, dar si ateroscleroza, boala a vaselor de singe care se asociaza cu inflamatie. Capsunele contin flavonoide, principii bioactive foarte pretioase pentru mentinerea elasticitatii vaselor de singe, pentru buna functionare a inimii si a circulatiei sangvine.
Incadrindu-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scazut, aceste fructe sunt recomandate si persoanelor care sufera de diabet zaharat. Mai mult, potrivit studiilor, o singura ceasca de capsune proaspete regleaza nivelul glucozei din singe.
Cu toate aceste calitati capsunele pot provoca alergii sau intoxicati severe, de aceea se recomanda consumul cu prudenta si eliminarea lor din alimentatie la cel mai mic semn de modificare a starii de sanatate.
Aflindu-ne in plin sezon al capsunelor, nu trebuie sa ratam delicioasa inghetata de capsune, mai ales ca temperaturile ridicate ne-au luat prin surprindere atit de devreme.
Inghetata este un desert rece creat din produse lactate, cum sint laptele si frisca, combinate cu arome si indulcitori, precum zaharul. Aceasta mixtura este creata incet la rece pentru a preveni formarea cristalelor de gheata, rezultind o inghetata neteda, cremoasa, prin prelucrarea ingredientelor alaturi de aerul introdus in timpul procesului de amestecare.
Inghetata este cel mai vechi desert inventat pentru racorirea consumatorilor, suferind de-a lungul timpului numeroase modificari ale retetelor, odata cu aparitia noilor tehnologii de preparare, insa, cea mai buna inghetata ramine cea pregatita in casa.
Deci, sa pregatim o inghetata de capsune (fructul).
Am utilizat:
- 3 oua
- 150 grame zahar
- 3 linguri lapte
- o lingurita zahar vanilat bourbon
- 400 ml (un pahar) smintina de separator
- un plic zahar pudra vanilat Dr Oetker
- 300 grame capsune proaspete
Intii am pus intr-un vas ouale cu zaharul si laptele.
Apoi am asezat vasul deasupra unui alt vas cu apa aflat pe foc (bain-marie), amestecind continuu pina ce zaharul s-a topit si compozitia a inceput sa se lege, ingrosindu-se.
Am adaugat compozitiei si zaharul vanilat boubon, dupa care am indepartat vasul de pe foc.
Pina ce amestecul se raceste, se pun capsunele in mixer,
si se mixeaza pina se obtine un sirop gros.
Se toarna siropul peste crema, omogenizindu-se.
Din smintina de separator si zaharul vanilat pregatim frisca.
Adaugam crema de capsune peste frisca amestecind usor, cu miscari delicate, pentru a nu pierde aerul incorporat in frisca, pina la completa omogenizare.
Se rastoarna totul intr-un vas cu capac pentru congelator si se pune la rece.
Se scoate crema din congelator dupa 90 de minute si se amesteca incet pentru 20 de secunde, pentru spargerea cristalelor de gheata formate. Se repeta aceasta operatie de patru ori la intervale regulate de 90 de minute. Veti obtine o inghetata cremoasa, matasoasa. Pentru o consistenta potrivita, se scoate inghetata din congelator si se tine la frigider cu 5 pina la 20 de minute inainte de consumare.
O bogatie de arome si culori ce ne bucura atit simturile cit si privirea.