Inghetata De Caise Cu Rom
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
zilele trecute am avut o discutie pornita de la inghetata de caise a monicai si a inghetatelor lui florin, legata de masina de inghetata. se poate face inghetata fara masina de inghetata? cu siguranta da (va voi povestimai jos metoda pe care am folosit-o eu). merita sa-ti iei masina de inghetata? cu siguranta da. pe langa faptul ca nu costa foarte mult (de la 200 de lei in sus) consistenta inghetatei este mult mai uniforma, mai aerata, fara ace de gheata.
si ca sa va bulversez din nou, cel mai probabil eu nu o sa-mi cumpar prea curand din doua motive: n-am unde sa o pun si mi-e frica sa nu devina o obisnuinta :))
pana una alta, pentru cei toti care n-aveti masina de inghetata va voi povesti mai jos o metoda super usoara sa faci inghetata care sa smulga multe "mmmmm" si "ahhhh". nerecomandata copiilor carora nu le place romul:)
ingediente:
pentru cca 2.5 litri de inghetata
- 1 kg de caise - cat mai coapte
- 300g de zahar
- 8 galbenusuri
- 700ml lapte
- 300ml smantana dulce
- 100ml rom
- un varf de cutit de sare
inghetata de caise cu rom
- pune caisele fara samburi intr-o tigaie impreuna cu zaharul. dupa ce zaharul se topeste, lasa sa bolboroseasca pana cand se inmoaie coaja caiselor. lasa sa se raceasca apoi da amestecul la robot pana devine o pasta omogena si cremoasa.
- incalzeste laptele fara sa-l fierbi
- bate galbenusurile, adauga sarea si smantana. aduga treptat si laptele caldut amestecand mereu. pune amestecul la foc mic. lasa-l pe foc pana cand lichidul devine de o consistenta cremoasa. nu uita sa amesteci in continuu.
- toarna amestecul de ou-lapte-smantana treptat in robot. dupa ce s-a omogenizat compozitia adauga romul.
- da oala robotului la congelator. din jumtate in jumatate de ora scoate oala robotului si omogenizeaza amestecul sa nu faca ace de gheata.
- cam in trei ore ar trebui sa ajunga numai buna de mancat.
sfaturi pentru o inghetata cat mai cremoasa:
- alcoolul ajuta ca inghetata sa nu se intareasca prea repede si prea tare.
- grasimile nu ingheata. asa ca ouale si smantana contribuie la consistenta cremoasa
- zaharul nu ingheata. asa ca nu te feri sa pui zahar.
- congelatorul frigiderului nu e facut pentru inghetata, e facut sa tina cuburile de gheata asa ca inghetata ta va fi f tare lasata peste nopate. este suficient sa o scoti din congelator cu 15 minute inainte de a o manca si devine numai buna.