contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Inghetata De Alune De Padure

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Fistic! Alune de padure! Fistic! Alune de padure! asta era lupta din capul meu pentru cea mai inghetata dintre inghetate. Si cum nu m-am putut decide le-am facut pe amandoua. Practic, dupa aceeasi reteta, cea de la nea' FX  care o stia si el de la nea' Pierre Herme, deci stia bine.
Si lupta a continuat si cand au fost gata, desi parca balanta s-a inclinat milimetric catre cea de fistic. Poate si fiindca a fost gata prima si impactul ca degustare a fost mai mare. Dar cum ne-am batut de ea, nu a mai ramas nici macar un strop si pentru poza. Asa ca azi, va prezint cu mandrie, minunata : inghetata de alune :)
Si cum sa faci o inghetata fara masina de inghetata dureaza de 12 ori mai mult si in final rezultatul nu este chiar la fel de cremos, oricat te-ai chinui sa amesteci inghetata din ora in ora, tare mi-as dori masinuca asta de la Catalina. Caci se anunta un septembrie calduros si multe arome de incercat.
Inghetata de alune de padure

Ingrediente:

Pentru pasta de alune:
250 g alune de padure
60 g fulgi de migdale (sau faina de migdale)
125 g zahar
30 g apa
cateva picaturi de extract de migdale (eu nu am pus)

Pentru inghetata:
75 g pasta de alune
100 g zahar
25 de g zahar din fructe
50 g alune de padure intregi
500 ml lapte gras
100 ml smantama grasa
6 galbenusuri
Metoda de preparare:
Fa pasta de alune. Adica da la robot toate ingredientele pana se fac o pasta omogena, putin umeda. Pune-o la congelator.
Apoi coace in cuptorul incins la 180 g, cele 50 g de alune intregi, timp de 7-8 minute (fisticul 15 minute). Toaca-le in bucati maricele si le lasa-le deoparte.
Scoate pasta de alune de la congelator si marunteste 75 g din ea.
Amesteca laptele si smantana si pune-le la incalzit pe foc. Adauga si pasta de alune si amesteca usor pana se topeste. Imediat cum incepe sa fiarba ia-o de pe foc. Adauga alunele tocate si zaharul de fructe, acopera oala si lasa totul la infuzat cel putin 10 minute.
Intr-un bol mare bate galbenusurile cu zaharul pana se dizolva zaharul. Apoi adauga laptele caldut peste ele si amesteca viguros.
Pune totul intr-o oala la bain-marie si incalzeste pana cand amestecul se ingroasa. Asta e o operatiune destul de delicata, caci amestecul nu trebuie incalzit mai mult de 83 grade celsius. In plus imediat cum se ingroasa trebuie luata oala de pe foc si turnata "inghetata fierbinte" intr-un bol rece si bagata imediat la frigider. Sau racita intr-un bol si mai mare cu gheata. Eu am pus-o la frigider vreo 4 ore si a fost ok.
Pierre Herme spune s-o lasam la frigider 12 ore, dar odata racita eu am bagat-o la congelator. Daca as fi avut masina de inghetata sa fi scapat usor. As fi transferat tot in masina si, pam pam, dupa 40 de minute aveam inghetata. Dar fiindca nu am masina, desi as fi zis ca am terminat treaba, mi-am dat seama ca abia acum a inceput frecusul. Dupa vreo 2 ore de congelator inghetata trebuie scoasa cam o data pe ora si amestecata. Altfel se formeaza multe ace de gheata si nu mai e cremoasa.

Si dupa atata munca...inghetata cremoasa cu bucatelele crocante de alune...mmmm....

Pofta buna,
Corina